Zupa grzybowa po staropolsku: podajemy dobry przepis

Zupa grzybowa po staropolsku: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa grzybowa z własnorećznie zebranych grzybów - świeżych lub suszonych - ma niepowtarzalny smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa grzybowa, szczególnie ta przygotowana z grzybów własnoręcznie zebranych w lesie, zawsze smakuje wybornie. Warto, by pojawiła się też na wigilijnym stole. Sprawdź, jak zrobić zupę grzybową po staropolsku - podajemy dobry przepis.

Składniki

  • 1 porcja włoszczyzny

  • 4 dkg suszonych grzybów

  • 1 duża cebula

  • 3/4 szklanki gęstej śmietany

  • 10 łyżek kaszy perłowej

  • liść laurowy

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • posiekana natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby opłukać i zalać gorącą wodą. Moczyć 3 godziny. Osączyć i pokroić w paski.

  • Część włoszczyzny (1/2 marchwi, 1/4 pietruszki) zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wrzucić do garnka, resztę włożyć w całości. Zalać 2 litrami wody i ugotować wywar razem z cebulą, grzybami i przyprawami.

  • Gdy warzywa zmiękną i wywar będzie gotowy, wyjąć niestarte warzywa i do gotującej się wciąż zupy wrzucić opłukaną kaszę. Gotować do miękkości przez 30 minut.

  • Zaprawić śmietaną i wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Zamiast kaszy można użyć makaronu nitek lub łazanek.