Zupa grzybowa: przepis na grzybową z łazankami

2021-12-01
Zupa grzybowa: przepis na grzybową z łazankami
Autor: Shutterstock Grzybowa wyśmienicie smakuje z grubszym makaronem typu łazanki
łatwy
5 min
4

Zupę grzybową można przygotować ze świeżych albo z suszonych grzybów. Te drugie trzeba najpierw namoczyć, by zmiękły i powiększyły swoją objętość - wtedy po ugotowaniu będą kruche i miękkie. A do zupy grzybowej znakomicie pasują łazanki. Polecamy sprawdzony przepis na zupę grzybową z łazankami.

 

SKŁADNIKI

  • 25 g łazanek
  • 1 opakowania mrożonej włoszczyzny
  • 15 g suszonych grzybów (ok. pół małej garstki)
  • łyżeczka oliwy
  • zielenina (natka pietruszki)
  • sól, pieprz, ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby zalej wodą, pozostaw do namoczenia przez 2-3 godziny, odcedź (wywaru nie wylewaj) i pokrój w kostkę.
  • Przygotowane grzyby podsmaż na oliwie.
  • Do grzybowego wywaru dolej wodę (tak by ilość płynów wynosiła ok. 1,5 szklanki), wrzuć włoszczyznę, chwilę pogotuj, dorzuć grzyby i znów chwilę gotuj.
  • Makaron ugotuj na półtwardo. Gdy wywar będzie już gotowy, do zupy dodaj makaron i dopraw ją.
  • Przed podaniem zupę posyp posiekaną zieleniną.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:

Wigilijna zupa grzybowa,

Zupa grzybowa po staropolsku 

Warmińska zupa grzybowa

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,

 Wigilijny barszcz z uszkami,

Zupa migdałowa 

Tradycyjna zupa rybna