Jak przechowywać suszone grzyby? [WIDEO]

Jak przechowywać suszone grzyby? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Suszone grzyby warto właściwie przechowywać, by nie straciły swojego smaku i aromatu

Suszone grzyby są cenne, mają doskonały smak i aromat, ale zachowają go tylko wtedy, gdy będziemy je właściwie przechowywać. Jakich zasad należy przestrzegać, by grzyby suszone były długo smaczne?

Jak przechowywać suszone grzyby?

Metod suszenia jest wiele: grzyby suszyć można w piekarniku, nad kuchenką (uważając, by się nie przypaliły), w specjalnych maszynkach przeznaczonych do tego celu itd. Dobrze przygotowany susz jest lekko elastyczny, ma przyjemny zapach i jasną barwę. Jest też cenny - nie tylko z powodu wysokiej ceny grzybów suszonych w sklepach, ale przede wszystkim z powodu licznych zastosowań kulinarnych.

Polecane dawniej trzymanie grzybów w płóciennych workach zawieszonych nad kuchnią (czy na kaloryferze) sprawia, że susz traci aromat, narażony jest też na atak moli czy innych szkodników, które za jednym zamachem niszczą  cały zapas. Jeśli jednak upieramy się przy takim sposobie przechowywania - warto włożyć do worka kilka liści laurowych, aby zapobiec zagnieżdżeniu się moli spożywczych.

Po ususzeniu grzyby powinno się przechowywać w szczelnych blaszanych, drewnianych, ewentualnie plastikowych pojemnikach. Jeśli umieszczamy je w szklanych słojach, to należy je ustawić w ciemnym miejscu. Pojemniki z suszonymi grzybami powinny być szczelnie zamknięte, gdyż grzyby łatwo chłoną wilgoć. Dla pewności, że nie zawilgotnieją, można do pojemnika włożyć kilka ziarenek ryżu. Oprócz tego szczelne zamknięcie chroni grzyby przed atakiem np. moli spożywczych, które bardzo chętnie atakują ten przysmak.

 

Ocena: 4,3