Francuska zupa cebulowa z wolnowaru
Francuska zupa cebulowa z wolnowaru jest pyszna i łatwa do przygotowania. Zaletą zupy cebulowej gotowanej w stylu slow cooking jest zachowanie wielu wartości odżywczych, aromatycznych i smakowych, które tracimy podczas tradycyjnego szybkiego gotowania. Zupę cebulową polecamy szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, jest sycąca, rozgrzewająca i wykwintna w smaku - dzięki dodatkowi wina i brandy.
Zobacz także, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
Przepis inspirowany przepisem Darka Kuźniaka, ambasadora marki Crock-Pot.
Jeśli nie masz wolnowaru to możesz wykorzystać przepis w tradycyjny sposób, gotując zupę cebulową odpowiednio krócej.
Zupa cebulowa - sprawdź przepisy na inne wersje tej pysznej zupy:
Zupa krem z cebuli z mlekiem kokosowym
Letnia zupa cebulowa z cebuli cukrowej
SKŁADNIKI
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 6 średnich cebul, drobno pokrojonych
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 600 ml zagotowanego bulionu wołowego lub drobiowego
- 2 łyżki stołowe sosu Worcester lub Maggi
- 4 duże kawałki bagietki
- 100 g startego sera żółtego
- 2 łyżki stołowe brandy opcjonalnie
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podsmaż oliwę, cebule, cukier, czosnek w garnku. Gdy zacznie delikatnie skwierczeć, dobrze zamieszaj i gotuj przez 10 min, aż wszystko zmięknie, następnie dodaj wino i całość wymieszaj.
- Przenieś składniki do wolnowara i ustaw na poziomie LOW. Dodaj do naczynia gotujący się bulion, sos Worcester, sól, pieprz i dobrze zamieszaj. Przykryj wolnowar pokrywką i gotuj przez 4-5 godzin na poziomie LOW.
- W czasie gdy zupa kończy się gotować, przyrumień pieczywo z obu stron, posyp sporą ilością sera i opiecz, aż ser się roztopi.
- Przed końcem gotowania dolej do zupy brandy i wymieszaj, następnie przelej zupę do nagrzanych wcześniej miseczek i przykryj grzanką z serem. Na koniec możesz posypać zupę cebulową odrobiną zielonej pietruszki.