Francuska zupa cebulowa z wolnowaru

2021-03-29
Materiały prasowe Crock-Pot
Francuska zupa cebulowa z wolnowaru
Autor: Shutterstock Francuska zupa cebulowa z wolnowaru z grzanką
łatwy
20 min
4

Francuska zupa cebulowa z wolnowaru jest pyszna i łatwa do przygotowania. Zaletą zupy cebulowej gotowanej w stylu slow cooking jest zachowanie wielu wartości odżywczych, aromatycznych i smakowych, które tracimy podczas tradycyjnego szybkiego gotowania. Zupę cebulową polecamy szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, jest sycąca, rozgrzewająca i wykwintna w smaku - dzięki dodatkowi wina i brandy.

Zobacz także, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Przepis inspirowany przepisem Darka Kuźniaka, ambasadora marki Crock-Pot.

Jeśli nie masz wolnowaru to możesz wykorzystać przepis w tradycyjny sposób, gotując zupę cebulową odpowiednio krócej.

Zupa cebulowa - sprawdź przepisy na inne wersje tej pysznej zupy:

Zupa krem z cebuli z mlekiem kokosowym

Letnia zupa cebulowa z cebuli cukrowej

Zupa cebulowa Montmartre

Zupa cebulowa z chlebem

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 6 średnich cebul, drobno pokrojonych
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 600 ml zagotowanego bulionu wołowego lub drobiowego
  • 2 łyżki stołowe sosu Worcester lub Maggi
  • 4 duże kawałki bagietki
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki stołowe brandy opcjonalnie
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podsmaż oliwę, cebule, cukier, czosnek w garnku. Gdy zacznie delikatnie skwierczeć, dobrze zamieszaj i gotuj przez 10 min, aż wszystko zmięknie, następnie dodaj wino i całość wymieszaj.
  • Przenieś składniki do wolnowara i ustaw na poziomie LOW. Dodaj do naczynia gotujący się bulion, sos Worcester, sól, pieprz i dobrze zamieszaj. Przykryj wolnowar pokrywką i gotuj przez 4-5 godzin na poziomie LOW.
  • W czasie gdy  zupa kończy się gotować, przyrumień pieczywo z obu stron, posyp sporą ilością sera i opiecz, aż ser się roztopi.
  • Przed końcem gotowania dolej do zupy brandy i wymieszaj, następnie przelej zupę do nagrzanych wcześniej miseczek i przykryj grzanką z serem. Na koniec możesz posypać zupę cebulową odrobiną zielonej pietruszki.
Materiały prasowe Crock-Pot