Zupa cebulowa: przepis na zupę krem z cebuli z mlekiem kokosowym

2021-03-29
Łucja Królikowska
Zupa cebulowa
Autor: Shutterstock Zupa cebulowa wspaniale pachnie i smakuje, w wersji wykwintnej można podać ją zapieczoną pod ciastem francuskim.
łatwy
20 min
4

Zupa cebulowa nie zachwyca może swoim wyglądem, ale smakiem jak najbardziej. Poza tym jest jedną z najszybszych i najtańszych zup. Aby wyglądała i smakowała jeszcze lepiej polecamy zmiksować ją blenderem i zabielić mlekiem kokosowym. Zupę cebulową najczęściej podaję się z grzankami chlebowymi, które można bardzo szybko przygotować w domu. Wystarczy jedynie kilka kromek chleba, masło i czosnek. Tak przygotowane grzanki możemy przechowywać i stosować do zup i sałatek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg cebuli
  • 1 marchew
  • mleko kokosowe
  • sól, pieprz i curry (ewentualnie cynamon)
  • grzanki chlebowe (do przygotowania potrzebne jest masło, czosnek i chleb razowy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w piórka, a następnie zeszklić na maśle.
  • Przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać marchew.
  • Wymieszać i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Doprawić.
  • Chleb razowy pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojony czosnek, chwilę smażyć tak, by czosnek się nie przypalił.
  • Następnie wrzucić chleb pokrojony w kostkę (może być pieczywo razowe lub pszenne).
  • Smażyć, aż się zarumienią (tak przygotowane grzanki możemy przechowywać w suchym pojemniku nawet do kilku miesięcy).
  • Zupę zmiksować blenderem i dodać mleko kokosowe. Dodać grzanki.
Łucja Królikowska