Zupa cebulowa z chlebem. Radzimy, co zrobić z nadmiarem chleba po świętach

Zupa cebulowa z chlebem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czerstwe pieczywo może być bazą do przygotowania wielu smacznych dań

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zupa cebulowa z chlebem to danie, w którym można wykorzystać resztki chleba pozostałe po świętach. Zdarza się, że przed świętami kupujemy dużo więcej chleba niż jesteśmy w stanie zjeść. Po kilku dniach chleb staje się twardy i niezdatny do spożycia. Podpowiadamy, jak go wykorzystać!

Składniki

  • 1,5 litra rosołu

  • 6 mniejszych cebul lub 5 większych

  • kilka kromek starego chleba ze świąt

  • 4 łyżeczki masła

  • kawałek startego sera emantalera

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cienko pokrojone plasterki cebuli podsmażyć w wysokim garnku.

  • Pod koniec smażenia dodać odrobinę mąki i zasmażyć na złoty kolor.

  • Do cebuli wlać 1,5 litra rosołu i gotować przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.

  • Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz.

  • Kromki starego chleba podsmażyć na maśle i włożyć do żaroodpornego naczynia.

  • Na chleb wylać zupę i posypać ementalerem. Piec 10 minut w temperaturze 200 st. C.