Gjuwecz - przepis na pyszny bułgarski gulasz
2022-01-11
średni
80 min
4
Dieta bezglutenowa
Dania jednogarnkowe mają to do siebie, że są łatwe w przygotowaniu, sycące i rozgrzewające. Taki też jest bułgarski gjuwecz - gulasz z wieprzowiny z papryką, bakłażanem, pomidorami, ziemniakami i ryżem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 300 g pomidorów (lub puszka pomidorów)
- 300 g zielonej papryki
- 1 bakłażan
- 3-4 ziemniaki
- 2 garście fasoli szparagowej
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- 2 łyżki natki pietruszki
- pieprz, słodka lub ostra papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, a następnie wyjmij.
- Cebulę pokrój, zeszklij na oleju. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli.
- Następnie dodaj mięso i zalej wszystko szklanką bulionu. Duś do momentu, aż mięso będzie prawie miękkie. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Bakłażana pokrój w plasterki, posyp solą i odstaw, aby wyciekł z niego sok. Następnie przepłucz go wodą.
- Do mięsa dodaj pokrojone w plasterki ziemniaki, bakłażana, paprykę i pociętą fasolkę. Przypraw papryką. Zalej wszystko tłuszczem ze smażenia mięsa.
- Następnie całość wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Podawaj posypany natką pietruszki z chlebem pita lub bułeczką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne