Gjuwecz - przepis na pyszny bułgarski gulasz

Gjuwecz
Autor: Shutterstock Gjuwecz to rodzaj bałkańskiego gulaszu.
średni
80 min
4

Dieta bezglutenowa

Dania jednogarnkowe mają to do siebie, że są łatwe w przygotowaniu, sycące i rozgrzewające. Taki też jest bułgarski gjuwecz - gulasz z wieprzowiny z papryką, bakłażanem, pomidorami, ziemniakami i ryżem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, a następnie wyjmij.
  • Cebulę pokrój, zeszklij na oleju. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli.
  • Następnie dodaj mięso i zalej wszystko szklanką bulionu. Duś do momentu, aż mięso będzie prawie miękkie. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Bakłażana pokrój w plasterki, posyp solą i odstaw, aby wyciekł z niego sok. Następnie przepłucz go wodą.
  • Do mięsa dodaj pokrojone w plasterki ziemniaki, bakłażana, paprykę i pociętą fasolkę. Przypraw papryką. Zalej wszystko tłuszczem ze smażenia mięsa. 
  • Następnie całość wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Podawaj posypany natką pietruszki z chlebem pita lub bułeczką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Galeria: Gulasz do placków ziemniaczanych

Dagmara Kijanowska
więcej