Co zrobić z łopatki wieprzowej na obiad: 9 genialnych pomysłów w 9 najlepszych przepisach
Łopatka wieprzowa to popularny gatunek mięsa. Znajdziesz go w każdym sklepie. Jest tańszy od innych kawałków wieprzowiny. Dlaczego? Łopatka wieprzowa wymaga dłuższego gotowania. Pod wpływem temperatury i czasu zamienia się w soczyste, rozpływające się w ustach, mięsne delicje. Zobacz 9 najlepszych pomysłów i 9 fantastycznych przepisów na łopatkę wieprzową. I ciesz się pysznym obiadem w gronie rodziny!
Spis treści
- Co to za gatunek mięsa łopatka wieprzowa?
- Najłatwiejszy sposób na soczystą łopatkę
- Przepis na łopatkę w sosie pieczarkowym
- Pomysł na pikantną łopatkę w pomidorach
- Łopatka duszona z porami
- Pomysł na pieczeń z łopatki wieprzowej
- Pomysł na łopatkę w musztardzie
- Łatwy przepis na soczystą pieczeń
- Łopatka pieczona w czosnku
- Pomysł na soczystą i kruchą pieczeń z łopatki wieprzowej
Co to za gatunek mięsa łopatka wieprzowa?
Łopatka wieprzowa to część tuszy wieprzowej. Jak sama nazwa wskazuje, to kawałek mięsa z kością łopatki. Łopatka to zespół mięśni połączonych tkanką łączną. Dlatego łopatkę należy dłużej gotować.
W handlu najczęściej możemy kupić dwa rodzaje łopatki. Tańsza jest łopatka z kością. Łopatka bez kości jest droższa.
W kuchni z łopatki wieprzowej przyrządza się sznycle duszone w sosie, gulasze i wolno pieczone pieczyste. Czas ma tu ogromne znaczenie. Długie gotowanie rozkleja tkankę łączną. Uwalnia smak.
Przeczytaj także: Wieprzowina: czy warto jeść wieprzowinę? Własności, wartości, zastosowanie
Najłatwiejszy sposób na soczystą łopatkę
Wspominasz obiady u mamy? Pamiętasz mamine puree ziemniaczane podawane z wieprzowiną w szarym sosie? Tak to właśnie była łopatka wieprzowa duszona z cebulą. Proste i łatwe danie główne, które nie wymaga od nas nadmiernego wysiłku. Dobrze uduszona łopatka rozpływa się w ustach i smakuje niebiańsko. Przecież to dobrze to wspominasz!
Wypróbuj przepis: Łopatka wieprzowa duszona z cebulą
Przepis na łopatkę w sosie pieczarkowym
W polskiej kuchni pieczarki dodawane są do wielu potraw. W latach 80. XX w. wielkopowierzchniowa uprawa pieczarek stała się bardzo popularna. Dzisiaj w każdym sklepie znajdziesz kilka odmian pieczarek. Do tego przepisu będziesz potrzebować zwykłych białych pieczarek. Możesz również wykorzystać pieczarki mrożone lub z pasteryzowane w solance. Wypróbuj przepis na łopatkę wieprzową duszoną w aromatycznym sosie pieczarkowym.
Wykorzystaj przepis: Łopatka wieprzowa duszona w sosie pieczarkowym
Pomysł na pikantną łopatkę w pomidorach
Wieprzowina doskonale smakuje z pomidorami. Duszone pomidory i pikantne przyprawy podbijają smak wieprzowej łopatki. Jeśli lubisz ostre potrawy, to ten przepis na łopatkę zdecydowanie Ci się spodoba!
Polecam przepis: Łopatka wieprzowa z pomidorami na ostro
Łopatka duszona z porami
Wieprzowa łopatka duszona w sosie porowym to jeden z najpopularniejszych przepisów w serwisie Beszamel.pl. Jakiś czas temu cała kulinarna społeczność na nowo odkryła smak duszonego pora. Por to bliski kuzyn cebuli. Po uduszeniu por zmienia smak z pikantnego na słodki, głęboki i pyszny. Proste i genialne rozwiązania dylematu, co zrobić z łopatki wieprzowej. Udusić oczywiście! W porowym sosie!
Wypróbuj koniecznie: Łopatka wieprzowa duszona w sosie porowym
Pomysł na pieczeń z łopatki wieprzowej
Uwielbiam dania z piekarnika. Pieczone mięso to jedno z najłatwiejszych dań do przygotowania w domu. W zamierzchłych czasach pieczenie wymagało umiejętności palacza. Trzeba było rozgrzać piec i podtrzymywać temperaturę. Dzisiaj to wszystko załatwia za mnie piekarnik elektryczny. Nie ma nic prostszego, niż upieczenie łopatki wieprzowej. Wystarczą mięso z łopatki zamarynować. Wstawić do piekarnika. Poczekać. Gotowe!
Upiecz koniecznie: Łopatka wieprzowa soczysta i krucha
Pomysł na łopatkę w musztardzie
Musztardę często wykorzystuje się w kuchni. Najczęściej jako sos. Niewiele osób wie, że musztarda to świetna marynata i przyprawa do wszystkich gatunków mięs. Musztarda wyjątkowo pasuje do wieprzowiny. Wystarczy mięso posmarować musztardą. Potem wstawić do piekarnika. I gotowe!
Wypróbuj przepis: Łopatka pieczona w musztardzie
Łatwy przepis na soczystą pieczeń
Na samym początku ustaliliśmy, że łopatka wieprzowa wymaga powolnego gotowania. Tylko wtedy uwalnia cały swój potencjał smaku. Przyrządzaj łopatkę wieprzową w skupieniu, z namaszczeniem. Zadbaj o odpowiednio długie marynowanie mięsa. Nie spiesz się podczas pieczenia. Wszystkie etapy przyrządzania rozplanuj. A sukces jest w zasięgu ręki!
Upiecz koniecznie: Wolno pieczona łopatka wieprzowa marynowana w cydrze
Łopatka pieczona w czosnku
Czosnek to ulubiona przyprawa Polaków. Ten pikantny gość o specyficznym zapaszku zepchnął z piedestału tradycyjnych polskich przypraw: majeranek, cząber, macierzankę, rozmaryn. Dzisiaj nikt nie wyobraża sobie kuchni polskiej bez czosnku. A jeszcze 50 lat temu czosnek uważano za przyprawę biedotę. Wieprzowina w parze z czosnkiem smakuje wybornie. Zatem nie żałuj czosnku i upiecz łopatkę wieprzową z tą przyprawą. Czosnek podczas pieczenia traci swoje zapachowe wady. Zamienia się w aromatyczny dodatek pełen niewysłowionej słodyczy.
Spróbuj koniecznie: Czosnkowa łopatka wieprzowa z piekarnika
Pomysł na soczystą i kruchą pieczeń z łopatki wieprzowej
Najłatwiejszy sposób na soczystą i kruchą pieczeń z łopatki wieprzowej to wykorzystanie specjalnego rękawa do pieczenia. Warto iść z duchem postępu. Ułatw sobie życie. Wykorzystaj sprawdzone rozwiązania. Korzystaj z nowinek.
Wypróbuj przepis: Łopatka wieprzowa pieczona w rękawie
Zobacz także: Jak zrobić pieczeń wieprzową? Najlepsze przepisy