Co zrobić z łopatki wieprzowej na obiad: 9 genialnych pomysłów na 9 najlepszych przepisów

2021-11-04 7:31

Łopatka wieprzowa to popularny gatunek mięsa. Znajdziesz go w każdym sklepie. Jest tańszy od innych kawałków wieprzowiny. Dlaczego? Łopatka wieprzowa wymaga dłuższego gotowania. Pod wpływem temperatury i czasu zamienia się w soczyste, rozpływające się w ustach, mięsne delicje. Zobacz 9 najlepszych pomysłów i 9 fantastycznych przepisów na łopatkę wieprzową. I ciesz się pysznym obiadem w gronie rodziny!

Co zrobić z łopatki wieprzowej na obiad: 9 genialnych pomysłów na 9 najlepszych przepisów
Autor: Shutterstock.com Co zrobić z łopatki wieprzowej na obiad: 9 genialnych pomysłów na 9 najlepszych przepisów

Spis treści

  1. Co to za gatunek mięsa łopatka wieprzowa?
  2. Najłatwiejszy sposób na soczystą łopatkę
  3. Przepis na łopatkę w sosie pieczarkowym
  4. Pomysł na pikantną łopatkę w pomidorach
  5. Łopatka duszona z porami
  6. Pomysł na pieczeń z łopatki wieprzowej
  7. Pomysł na łopatkę w musztardzie
  8. Łatwy przepis na soczystą pieczeń
  9. Łopatka pieczona w czosnku
  10. Pomysł na soczystą i kruchą pieczeń z łopatki wieprzowej
5 zasad, jak upiec mięso

Co to za gatunek mięsa łopatka wieprzowa?

Łopatka wieprzowa to część tuszy wieprzowej. Jak sama nazwa wskazuje, to kawałek mięsa z kością łopatki. Łopatka to zespół mięśni połączonych tkanką łączną. Dlatego łopatkę należy dłużej gotować.

W handlu najczęściej możemy kupić dwa rodzaje łopatki. Tańsza jest łopatka z kością. Łopatka bez kości jest droższa. 

W kuchni z łopatki wieprzowej przyrządza się sznycle duszone w sosie, gulasze i wolno pieczone pieczyste. Czas ma tu ogromne znaczenie. Długie gotowanie rozkleja tkankę łączną. Uwalnia smak. 

Przeczytaj także: Wieprzowina: czy warto jeść wieprzowinę? Własności, wartości, zastosowanie

Łopatka wieprzowa duszona z cebulą - najprostszy sposób na soczystą łopatkę
Autor: Shutterstock Łopatka wieprzowa duszona z cebulą - najprostszy sposób na soczystą łopatkę

Najłatwiejszy sposób na soczystą łopatkę

Wspominasz obiady u mamy? Pamiętasz mamine puree ziemniaczane podawane z wieprzowiną w szarym sosie? Tak to właśnie była łopatka wieprzowa duszona z cebulą. Proste i łatwe danie główne, które nie wymaga od nas nadmiernego wysiłku. Dobrze uduszona łopatka rozpływa się w ustach i smakuje niebiańsko. Przecież to dobrze to wspominasz!

Wypróbuj przepis: Łopatka wieprzowa duszona z cebulą

Łopatka wieprzowa duszona w sosie pieczarkowym
Autor: Shutterstock Mięciutka łopatka wieprzowa z sosem pieczarkowym to danie godne królów

Przepis na łopatkę w sosie pieczarkowym

W polskiej kuchni pieczarki dodawane są do wielu potraw. W latach 80. XX w. wielkopowierzchniowa uprawa pieczarek stała się bardzo popularna. Dzisiaj w każdym sklepie znajdziesz kilka odmian pieczarek. Do tego przepisu będziesz potrzebować zwykłych białych pieczarek. Możesz również wykorzystać pieczarki mrożone lub z pasteryzowane w solance. Wypróbuj przepis na łopatkę wieprzową duszoną w aromatycznym sosie pieczarkowym.

Wykorzystaj przepis: Łopatka wieprzowa duszona w sosie pieczarkowym

Łopatka wieprzowa z pomidorami na ostro
Autor: Shutterstock Łopatka wieprzowa z pomidorami na ostro świetnie smakuje z ryżem.

Pomysł na pikantną łopatkę w pomidorach

Wieprzowina doskonale smakuje z pomidorami. Duszone pomidory i pikantne przyprawy podbijają smak wieprzowej łopatki. Jeśli lubisz ostre potrawy, to ten przepis na łopatkę zdecydowanie Ci się spodoba!

Polecam przepis: Łopatka wieprzowa z pomidorami na ostro

Łopatka wieprzowa w sosie porowym
Autor: Shutterstock Łopatka wieprzowa świetnie komponuje się z porem w śmietanie.

Łopatka duszona z porami

Wieprzowa łopatka duszona w sosie porowym to jeden z najpopularniejszych przepisów w serwisie Beszamel.pl. Jakiś czas temu cała kulinarna społeczność na nowo odkryła smak duszonego pora. Por to bliski kuzyn cebuli. Po uduszeniu por zmienia smak z pikantnego na słodki, głęboki i pyszny. Proste i genialne rozwiązania dylematu, co zrobić z łopatki wieprzowej. Udusić oczywiście! W porowym sosie!

Wypróbuj koniecznie: Łopatka wieprzowa duszona w sosie porowym

Łopatka wieprzowa soczysta i krucha - przepis Beszamel.pl
Autor: Shutterstock Soczysta i krucha pieczeń z łopatki wieprzowej

Pomysł na pieczeń z łopatki wieprzowej

Uwielbiam dania z piekarnika. Pieczone mięso to jedno z najłatwiejszych dań do przygotowania w domu. W zamierzchłych czasach pieczenie wymagało umiejętności palacza. Trzeba było rozgrzać piec i podtrzymywać temperaturę. Dzisiaj to wszystko załatwia za mnie piekarnik elektryczny. Nie ma nic prostszego, niż upieczenie łopatki wieprzowej. Wystarczą mięso z łopatki zamarynować. Wstawić do piekarnika. Poczekać. Gotowe!

Upiecz koniecznie: Łopatka wieprzowa soczysta i krucha

Łopatka pieczona w musztardzie: łatwy przepis na wielkanocny obiad
Autor: Shutterstock Doskonała pieczeń z łopatki w musztardzie 

Pomysł na łopatkę w musztardzie

Musztardę często wykorzystuje się w kuchni. Najczęściej jako sos. Niewiele osób wie, że musztarda to świetna marynata i przyprawa do wszystkich gatunków mięs. Musztarda wyjątkowo pasuje do wieprzowiny. Wystarczy mięso posmarować musztardą. Potem wstawić do piekarnika. I gotowe! 

Wypróbuj przepis: Łopatka pieczona w musztardzie

Wolno pieczona łopatka wieprzowa marynowana w cydrze: łatwy przepis na soczystą pieczeń
Autor: Shutterstock Wolno pieczona łopatka wieprzowa - soczysta pieczeń rozpływająca się w ustach

Łatwy przepis na soczystą pieczeń

Na samym początku ustaliliśmy, że łopatka wieprzowa wymaga powolnego gotowania. Tylko wtedy uwalnia cały swój potencjał smaku. Przyrządzaj łopatkę wieprzową w skupieniu, z namaszczeniem. Zadbaj o odpowiednio długie marynowanie mięsa. Nie spiesz się podczas pieczenia. Wszystkie etapy przyrządzania rozplanuj. A sukces jest w zasięgu ręki!

Upiecz koniecznie: Wolno pieczona łopatka wieprzowa marynowana w cydrze

Czosnkowa łopatka wieprzowa z piekarnika
Autor: Shutterstock Soczysta pieczeń z łopatki wieprzowej

Łopatka pieczona w czosnku

Czosnek to ulubiona przyprawa Polaków. Ten pikantny gość o specyficznym zapaszku zepchnął z piedestału tradycyjnych polskich przypraw: majeranek, cząber, macierzankę, rozmaryn. Dzisiaj nikt nie wyobraża sobie kuchni polskiej bez czosnku. A jeszcze 50 lat temu czosnek uważano za przyprawę biedotę. Wieprzowina w parze z czosnkiem smakuje wybornie. Zatem nie żałuj czosnku i upiecz łopatkę wieprzową z tą przyprawą. Czosnek podczas pieczenia traci swoje zapachowe wady. Zamienia się w aromatyczny dodatek pełen niewysłowionej słodyczy. 

Spróbuj koniecznie: Czosnkowa łopatka wieprzowa z piekarnika

Łopatka pieczona w rękawie
Autor: Shutterstock Łopatkę wieprzową można piec z różnymi przyprawami według własnego upodobania

Pomysł na soczystą i kruchą pieczeń z łopatki wieprzowej

Najłatwiejszy sposób na soczystą i kruchą pieczeń z łopatki wieprzowej to wykorzystanie specjalnego rękawa do pieczenia. Warto iść z duchem postępu. Ułatw sobie życie. Wykorzystaj sprawdzone rozwiązania. Korzystaj z nowinek. 

Wypróbuj przepis: Łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

Zobacz także: Jak zrobić pieczeń wieprzową? Najlepsze przepisy

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE