Czosnkowa łopatka wieprzowa z piekarnika
2020-09-11
łatwy
20 min
4
Łopatka wieprzowa pieczona w czosnkowej marynacie to idealne danie główne. Gdy wystygnie jest równie pyszna w zamkniętych lub na otwartych kanapkach. Kruche mięso dosłownie rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg łopatki wieprzowej, najlepiej z tłuszczem
- 7 do 8 ząbków czosnku
- 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek oraz wszystkie przyprawy razem z olejem i octem utrzeć w moździerzu lub w malakserze. To będzie marynata.
- Łopatkę nakłuć wielokrotnie z każdej strony i natrzeć uzyskaną marynatą.
- Mięso owinąć folią aluminiową i marynować od 6 do 24 godzin w lodówce.
- Mięso wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Mięso odwinąć z folii, ułożyć w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec 30 minut w temperaturze 200°C, odwrócić mięso i kontynuować pieczenie przez kolejne 30 minut.
- Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 60 minut.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?