Łopatka wieprzowa soczysta i krucha - przepis Beszamel.pl
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Krucha i soczysta łopatka wieprzowa to pieczeń idealna na świąteczny stół. Mięso rozpływające się w ustach. Do tego ćwikła... Rozmarzyłam się. Oto najłatwiejszy sposób na doskonałą pieczeń wieprzową z łopatki!
SKŁADNIKI
- 1,6 kg łopatki wieprzowej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka szałwii
- siatka lub sznurek do związania pieczeni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C z termoobiegiem lub 220°C z funkcją grzania góra-dół.
- Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć mieszaniną przypraw: solą, cukrem, ziołami i papryką.
- Mięso z łopatki włożyć do siatki lub obwiązać sznurkiem. Dzięki temu zachowa bardziej zwarty kształt.
- Mięso ułożyć na blasze wyłożonej dużym arkuszem folii aluminiowej. Folii powinno być tyle, żeby po wstępnym zapieczeniu, można nią otulić mięso.
- Łopatkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
- Po upływie pół godziny wyjmujemy pieczeń z piekarnika i dokładnie okrywamy mięso folią aluminiową.
- Zmniejszamy temperaturę do 150°C. Pieczemy 5 godzin w zwykłym trybie, z włączonym dolnym grzaniem.
- Po upływie 5 godzin wyjmujemy pieczeń z piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 200°C z termoobiegiem lub 220°C w zwykłym trybie. Zdejmujemy folię z pieczeni i pieczemy jeszcze 10 minut. Folię zachowujemy.
- Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika, okrywamy folią i pozostawiamy na 30 minut.
- Zdejmujemy siatkę (sznurek), kroimy na plastry.
- Podajemy z pieczonymi ziemniakami, warzywami korzeniowymi i chrzanem.
5 zasad, jak upiec mięso