Łopatka wieprzowa soczysta i krucha - przepis Beszamel.pl

2021-03-06
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Łopatka wieprzowa soczysta i krucha - przepis Beszamel.pl
Autor: Shutterstock Soczysta i krucha pieczeń z łopatki wieprzowej
łatwy
20 min
4

Krucha i soczysta łopatka wieprzowa to pieczeń idealna na świąteczny stół. Mięso rozpływające się w ustach. Do tego ćwikła... Rozmarzyłam się. Oto najłatwiejszy sposób na doskonałą pieczeń wieprzową z łopatki! 

Składniki

1,6 kg łopatki wieprzowej

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru trzcinowego

4 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

1 łyżka tymianku

1 łyżka szałwii

siatka lub sznurek do związania pieczeni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do 200°C z termoobiegiem lub 220°C z funkcją grzania góra-dół.

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć mieszaniną przypraw: solą, cukrem, ziołami i papryką.

Mięso z łopatki włożyć do siatki lub obwiązać sznurkiem. Dzięki temu zachowa bardziej zwarty kształt.

Mięso ułożyć na blasze wyłożonej dużym arkuszem folii aluminiowej. Folii powinno być tyle, żeby po wstępnym zapieczeniu, można nią otulić mięso.

Łopatkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.

Po upływie pół godziny wyjmujemy pieczeń z piekarnika i dokładnie okrywamy mięso folią aluminiową.

Zmniejszamy temperaturę do 150°C. Pieczemy 5 godzin w zwykłym trybie, z włączonym dolnym grzaniem.

Po upływie 5 godzin wyjmujemy pieczeń z piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 200°C z termoobiegiem lub 220°C w zwykłym trybie. Zdejmujemy folię z pieczeni i pieczemy jeszcze 10 minut. Folię zachowujemy.

Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika, okrywamy folią i pozostawiamy na 30 minut.

Zdejmujemy siatkę (sznurek), kroimy na plastry.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami, warzywami korzeniowymi i chrzanem.

5 zasad, jak upiec mięso