Łopatka wieprzowa duszona w sosie pieczarkowym
2021-09-23
łatwy
30 min
4
Łopatka wieprzowa duszona w sosie pieczarkowym to idealne rozwiązanie dla tych, którzy muszą przygotować obiad dla całej rodziny. Soczyste mięso, aromatyczny sos i doskonały smak skuszą każdego niejadka. Duszona łopatka wieprzowa to danie ekonomiczne. Łopatka to tańszy kawałek wieprzowiny. Świetnie nadaje się do duszenia. Można przygotować więcej tej pożywnej potrawy i nadwyżki zamrozić. W ten sposób zaoszczędzisz czas. Wypróbuj przepis na duszoną łopatkę wieprzową i ciesz się jej pysznym smakiem z rodziną.
SKŁADNIKI
- 500 g łopatki wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 250 ml bulionu z kostki rosołowej
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z łopatki pokroić w plastry, oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć na rumiano z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Obsmażone plastry mięsa zdjąć z ognia.
- Cebulę pokroić w piórka, pieczarki na plasterki.
- Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę, a kiedy się usmaży dodać pieczarki i smażyć całość przez 5 min.
- Do cebuli i pieczarek dodać podsmażone plastry łopatki, ziele angielskie, liście laurowe i podlać całość bulionem. Dusić razem ok. 15-20 min.
- Na koniec doprawić sos do smaku solą oraz pieprzem. Łopatkę podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, nie zapominając o surówce ze świeżych warzyw.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?