Wolno pieczona łopatka wieprzowa marynowana w cydrze: łatwy przepis na soczystą pieczeń

Wolno pieczona łopatka wieprzowa marynowana w cydrze: łatwy przepis na soczystą pieczeń
Autor: Shutterstock Wolno pieczona łopatka wieprzowa - soczysta pieczeń rozpływająca się w ustach
łatwy
30 min
4

Pieczona łopatka wieprzowa to odświętny rarytas. Najlepsza jest pieczeń z łopatki wolno pieczona w niskiej temperaturze. Upieczone w ten sposób mięso wieprzowe jest delikatne, soczyste i przepyszne. 

SKŁADNIKI

  • Na marynatę:
  • 6 szklanek cydru jabłkowego
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 6 łyżek soli
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka świeżego korzenia imbiru, startego
  • 2 laski cynamonu
  • 3 liście laurowe
  • Na pieczeń:
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie jabłka
  • 1 średnia cebula
  • 1 siatka do mięsa lub sznurek bawełniany, aby osznurować pieczeń
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 6 dużych liści szałwii
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
  • Łopatkę wieprzową zwiń i umieść w siatce lub dobrze zasznuruj bawełnianym sznurkiem. Umieść łopatkę wieprzową w worku z suwakiem lub dużym garnku.
  • Zalej karkówkę marynatą, upewniając się, że jest całkowicie zanurzona. Jeśli używasz worka z suwakiem, przekręć go, aż wieprzowina będzie całkowicie zanurzona w marynacie. Następnie umieść w dużej misce. Wstaw do lodówki na noc.
  • Rozgrzej piekarnik do 135°C.
  • W małym rondelku zagotuj cydr jabłkowy z miodem i zredukuj o połowę, czyli gotuj tak długo, aż połowa początkowego płynu odparuje. Odstaw na bok.
  • W małej misce połącz wszystkie pozostałe składniki do pieczenia, wymieszaj, aż dobrze się połączą. Odłóż na bok.
  • Podgrzej dużą patelnię z grubym dnem lub żeliwną patelnię na średnim ogniu.
  • Wyjmij łopatkę wieprzową z marynaty. Osusz ręcznikami papierowymi. Pieczeń natrzyj ze wszystkich stron oliwą.
  • Smaż przez 4 minuty z każdej strony na gorącej patelni.
  • Rozłóż jabłka i cebulę w brytfannie. Połóż obsmażoną łopatkę wieprzową na warzywach i owocach.
  • Polej mięso zredukowanym cydrem.
  • Posyp tymiankiem, szałwią, rozmarynem, plasterkami czosnku, pieprzem i solą.
  • Karkówkę piecz w piekarniku przez 3 godziny, aż najgrubsza porcja pieczeni osiągnie temperaturę 63°C. Po wyjęciu z piekarnik daj mięsu odpocząć przez 5 minut.
  • Zdejmij siateczkę i podawaj pokrojoną na plastry z jabłkami i cebulą.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej