Wolno pieczona łopatka wieprzowa marynowana w cydrze: łatwy przepis na soczystą pieczeń
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczona łopatka wieprzowa to odświętny rarytas. Najlepsza jest pieczeń z łopatki wolno pieczona w niskiej temperaturze. Upieczone w ten sposób mięso wieprzowe jest delikatne, soczyste i przepyszne.
SKŁADNIKI
- Na marynatę:
- 6 szklanek cydru jabłkowego
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 6 łyżek soli
- 1 łyżeczka jagód jałowca
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka świeżego korzenia imbiru, startego
- 2 laski cynamonu
- 3 liście laurowe
- Na pieczeń:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie jabłka
- 1 średnia cebula
- 1 siatka do mięsa lub sznurek bawełniany, aby osznurować pieczeń
- Dodatkowo:
- 1 szklanka cydru jabłkowego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 6 dużych liści szałwii
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Łopatkę wieprzową zwiń i umieść w siatce lub dobrze zasznuruj bawełnianym sznurkiem. Umieść łopatkę wieprzową w worku z suwakiem lub dużym garnku.
- Zalej karkówkę marynatą, upewniając się, że jest całkowicie zanurzona. Jeśli używasz worka z suwakiem, przekręć go, aż wieprzowina będzie całkowicie zanurzona w marynacie. Następnie umieść w dużej misce. Wstaw do lodówki na noc.
- Rozgrzej piekarnik do 135°C.
- W małym rondelku zagotuj cydr jabłkowy z miodem i zredukuj o połowę, czyli gotuj tak długo, aż połowa początkowego płynu odparuje. Odstaw na bok.
- W małej misce połącz wszystkie pozostałe składniki do pieczenia, wymieszaj, aż dobrze się połączą. Odłóż na bok.
- Podgrzej dużą patelnię z grubym dnem lub żeliwną patelnię na średnim ogniu.
- Wyjmij łopatkę wieprzową z marynaty. Osusz ręcznikami papierowymi. Pieczeń natrzyj ze wszystkich stron oliwą.
- Smaż przez 4 minuty z każdej strony na gorącej patelni.
- Rozłóż jabłka i cebulę w brytfannie. Połóż obsmażoną łopatkę wieprzową na warzywach i owocach.
- Polej mięso zredukowanym cydrem.
- Posyp tymiankiem, szałwią, rozmarynem, plasterkami czosnku, pieprzem i solą.
- Karkówkę piecz w piekarniku przez 3 godziny, aż najgrubsza porcja pieczeni osiągnie temperaturę 63°C. Po wyjęciu z piekarnik daj mięsu odpocząć przez 5 minut.
- Zdejmij siateczkę i podawaj pokrojoną na plastry z jabłkami i cebulą.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad