Łopatka pieczona w musztardzie: łatwy przepis na wielkanocny obiad
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Łopatka pieczona w musztardzie to najłatwiejszy przepis na idealny wielkanocny obiad! Potrzebujesz sporego kawałka wieprzowej łopatki, musztardy i majeranku. Tylko 3 składniki, a efekt będzie powalający. Zachęcam Cię do wypróbowania tego łatwego przepisu na Wielkanoc!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 4-5 łyżek musztardy sarepskiej lub innej pikantnej musztardy
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mieszanki pieprzu młotkowanego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Musztardę wymieszać z majerankiem i pieprzem. Mieszanką wysmarować łopatkę.
- Łopatkę związać bawełnianych sznurkiem. Nada to pieczeni zwarty przekrój. Łopatkę posmarować musztardą.
- Mięso przełożyć do naczynia, przykryć i marynować co najmniej 2 godziny w lodówce. Najlepiej pozostawić na całą noc.
- Mięso wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Mięso ułożyć w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec 30 minut w temperaturze 200°C, odwrócić mięso i kontynuować pieczenie przez kolejne 30 minut.
- Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 60 minut.
5 zasad, jak upiec mięso