Łopatka pieczona w musztardzie: łatwy przepis na wielkanocny obiad

2021-03-01
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Łopatka pieczona w musztardzie: łatwy przepis na wielkanocny obiad
Autor: Shutterstock Doskonała pieczeń z łopatki w musztardzie 
łatwy
35 min
4

Łopatka pieczona w musztardzie to najłatwiejszy przepis na idealny wielkanocny obiad! Potrzebujesz sporego kawałka wieprzowej łopatki, musztardy i majeranku. Tylko 3 składniki, a efekt będzie powalający. Zachęcam Cię do wypróbowania tego łatwego przepisu na Wielkanoc! 

Składniki

1,5 kg łopatki wieprzowej

4-5 łyżek musztardy sarepskiej lub innej pikantnej musztardy

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżeczka mieszanki pieprzu młotkowanego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Musztardę wymieszać z majerankiem i pieprzem. Mieszanką wysmarować łopatkę.

Łopatkę związać bawełnianych sznurkiem. Nada to pieczeni zwarty przekrój. Łopatkę posmarować musztardą.  

Mięso przełożyć do naczynia, przykryć i marynować co najmniej 2 godziny w lodówce. Najlepiej pozostawić na całą noc. 

Mięso wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Mięso  ułożyć w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec 30 minut w temperaturze 200°C, odwrócić mięso i kontynuować pieczenie przez kolejne 30 minut. 

Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 60 minut. 

5 zasad, jak upiec mięso