Łopatka pieczona w musztardzie: łatwy przepis na wielkanocny obiad

Łopatka pieczona w musztardzie: łatwy przepis na wielkanocny obiad
Autor: Shutterstock Doskonała pieczeń z łopatki w musztardzie 
łatwy
35 min
4

Łopatka pieczona w musztardzie to najłatwiejszy przepis na idealny wielkanocny obiad! Potrzebujesz sporego kawałka wieprzowej łopatki, musztardy i majeranku. Tylko 3 składniki, a efekt będzie powalający. Zachęcam Cię do wypróbowania tego łatwego przepisu na Wielkanoc! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 4-5 łyżek musztardy sarepskiej lub innej pikantnej musztardy
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mieszanki pieprzu młotkowanego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Musztardę wymieszać z majerankiem i pieprzem. Mieszanką wysmarować łopatkę.
  • Łopatkę związać bawełnianych sznurkiem. Nada to pieczeni zwarty przekrój. Łopatkę posmarować musztardą.  
  • Mięso przełożyć do naczynia, przykryć i marynować co najmniej 2 godziny w lodówce. Najlepiej pozostawić na całą noc. 
  • Mięso wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Mięso  ułożyć w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec 30 minut w temperaturze 200°C, odwrócić mięso i kontynuować pieczenie przez kolejne 30 minut. 
  • Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 60 minut. 
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej