Łopatka wieprzowa z pomidorami na ostro
2021-11-04
łatwy
0 min
4
Łopatka wieprzowa z pomidorami na ostro to danie, które "robi się samo". Wystarczy wrzucić składniki do garnka i pozwolić by razem się udusiły. Gdy pomidory się rozgotują powstaje pyszny sos w którym pławią się kawałki soczystego mięsa i ostrej papryki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 5 pomidorów
- 1 ostra papryczka
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, gdy się zrumieni podlać gorącą, dodać pieprz i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
- Pomidory pokroić w ósemki, czosnek obrać i posiekać. Warzywa dodać do mięsa, posolić i dusić aż pomidory zaczną się rozpadać.
- Na koniec dodać pokrojoną papryczkę, podgrzewać jeszcze chwilę. Podawać z ryżem lub makaronem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne