Łopatka wieprzowa pieczona w rękawie: przepis na soczystą i kruchą pieczeń z łopatki wieprzowej

Łopatka pieczona w rękawie
Autor: Shutterstock Łopatkę wieprzową można piec z różnymi przyprawami według własnego upodobania
łatwy
15 min
4

Łopatka wieprzowa to smaczny kawałek mięsa i stosunkowo tani. Odpowiednio doprawiona i upieczona w rękawie zachowa swą soczystość i kruchość. Tak przygotowana pieczeń z łopatki wieprzowej podana na ciepło może stanowić główne danie mięsne, a na zimno jest świetnym dodatkiem do kanapek. Podajemy sprawdzony przepis na łopatkę pieczoną w rękawie.

Łopatka wieprzowa na pieczeń

Łopatka wieprzowa to rodzaj mięsa bardzo odpowiedni do przygotowywania zeń pieczeni. Dzięki temu, że jest nieco poprzerastana tkanką łączną i tłuszczową, mięso nawet podczas długiego pieczywa nie wysycha tak, jak jego gatunki pozbawione białej siateczki przerostów. Dodatkowym zabezpieczeniem przed wysychaniem jest oczywiście pieczenie mięsa w foliowym rękawie, który nie pozwala sokom wyparować.

Jak piec mięso, by było miękkie i soczyste?

Polecamy również:

Kminkowa łopatka pieczona - soczyste i pachnące mięso na obiad

Łopatka wieprzowa duszona z cebulą

Gulasz szegedyński z łopatki

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować marynatę: olej dokładnie wymieszać z przyprawami: majerankiem, tymiankiem, estragonem i papryką, dodać także nieco uniwersalnej przyprawy do mięs oraz sól i pieprz.
  • Mięso umyć i osuszyć, a następnie ostrym nożem zrobić w nim małe nacięcia na czosnek. Łopatkę natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem, wkładając kawałki w przygotowane nacięcia. Mięso odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Zamarynowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, odczekać godzinę, gdy mięso osiągnie temperaturę pokojową, szczelnie zawiązać rękaw i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
  • Najpierw piec 15 minut w temperaturze 220°C, a następnie około 1,5 godziny w 180°C. Czas pieczenia oblicza się według wzoru: 15 minut na zrumienienie oraz po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa. 
  • Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch łopatki mógł się zrumienić. Po upieczeniu odczekać z 10 minut, aby mięso ponownie wchłonęło soki, jakie z niego wypłynęły w trakcie pieczenia i dopiero wtedy kroić.
5 zasad, jak upiec mięso