Soczysta karkówka z patelni grillowej - obiad w 15 minut!
Gulasz szegedyński z łopatki - łatwy przepis na pyszny gulasz z kapustą kiszoną!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Gulasz szegedyński rozgrzeje i doda energii w pochmurny dzień. To zdrowe i smaczne danie na jesień i zimę - na dodatek bardzo łatwe do przygotowania.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Gulasz szegedyński to super pomysł na wykorzystanie mięsa z łopatki wieprzowej i swojskiej kiszonej kapusty. To gulasz, w którym delikatna soczysta łopatka doskonale komponuje się z kwaskową kapustą kiszoną oraz aromatyczną papryką i cebulą. Gulasz szegedyński idealnie smakuje z kleksem kwaśniej śmietany, z dodatkiem ziemniaków lub klusek.
Składniki
80 dag łopatki wieprzowej
3 średnie cebule
60-80 dag kapusty kiszonej
2 łyżki smalcu, oleju lub klarowanego masła
0,7 litra bulionu
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka kminku
liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
ew. kwaśna śmietana do podania
Przygotowanie krok po kroku:
Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę, cebulę w półplasterki.
Piekarnik rozgrzać do 170ºC.
W naczyniu żaroodpornym lub brytfance (naczynie powinno mieć pokrywkę) rozgrzać tłuszcz i lekko zrumienić na nim cebulę.
Dodać mięso i także lekko zrumienić
Dodać przyprawy i pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli kapusta jest mocno kwaśna, lekko ją przepłukać)
Zalać bulionem, przykryć i wstawić naczynie do piekarnika.
Dusić gulasz w piekarniku 45 minut do godziny. Po 25 minutach zajrzeć, zamieszać i sprawdzić twardość mięsa.
Pod koniec duszenia sprawdzić smak gulaszu i ewentualnie go dosolić (odradzamy wcześniejsze robienie tego ponieważ zarówno bulion, jak i kapusta bywają słone).
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany - z knedlami, kluskami lub pieczywem.