Gulasz szegedyński z łopatki - łatwy przepis na pyszny gulasz z kapustą kiszoną!

Gulasz szegedyński z łopatki - łatwy przepis na pyszny gulasz z kapustą kiszoną!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gulasz szegedyński rozgrzeje i doda energii w pochmurny dzień. To zdrowe i  smaczne danie na jesień i zimę - na dodatek bardzo łatwe do przygotowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Gulasz szegedyński  to super pomysł na wykorzystanie mięsa z łopatki wieprzowej i swojskiej kiszonej kapusty. To gulasz, w którym delikatna soczysta łopatka doskonale komponuje się z kwaskową kapustą kiszoną oraz aromatyczną papryką i cebulą. Gulasz szegedyński idealnie smakuje z kleksem kwaśniej śmietany, z dodatkiem ziemniaków lub klusek.

Składniki

  • 80 dag  łopatki wieprzowej

  • 3 średnie cebule

  • 60-80 dag kapusty kiszonej

  • 2 łyżki smalcu, oleju lub klarowanego masła

  • 0,7 litra bulionu

  • łyżka słodkiej papryki

  • łyżeczka kminku

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól i pieprz do smaku

  • ew. kwaśna śmietana do  podania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę, cebulę w półplasterki.

  • Piekarnik rozgrzać do 170ºC.

  • W naczyniu żaroodpornym lub brytfance (naczynie powinno mieć pokrywkę) rozgrzać tłuszcz i lekko zrumienić na nim cebulę.

  • Dodać mięso i także lekko zrumienić

  • Dodać przyprawy i pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli kapusta jest  mocno kwaśna, lekko ją przepłukać)

  • Zalać bulionem, przykryć i wstawić naczynie do piekarnika.

  • Dusić gulasz w piekarniku  45 minut do  godziny. Po  25 minutach  zajrzeć, zamieszać i sprawdzić twardość mięsa.

  • Pod koniec duszenia sprawdzić smak gulaszu i ewentualnie go dosolić (odradzamy wcześniejsze robienie tego ponieważ zarówno bulion, jak i kapusta bywają słone).

  • Podawać z kleksem kwaśnej śmietany  - z knedlami, kluskami lub pieczywem.

Ocena: 4,4