Łopatka wieprzowa duszona z cebulą - najłatwiejszy sposób na soczystą łopatkę

Łopatka wieprzowa duszona z cebulą - najłatwiejszy sposób na soczystą łopatkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łopatka wieprzowa duszona z cebulą - najprostszy sposób na soczystą łopatkę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przepis na łopatkę wieprzową duszoną z cebulą to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Dlaczego? Łopatka to jeden z tańszych gatunków mięsa wieprzowego. Ten kawałek mięsa najlepszy jest właśnie w sosie, bo musi się wolno gotować, aby oddać cały aromat wieprzowiny. Dania z sosem uwielbiane są przez dzieci, a i dorośli nie będą się przed duszoną łopatką bronić.  Warto zrobić jej więcej i część zamrozić w porcjach, gdyż to danie świetnie smakuje w wersji odgrzewanej. Zatem nie czekaj, kup łopatkę wieprzową i uduś ją z cebulą w stylu slow food. 

Składniki

  • 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej

  • 4 cebule

  • 4 łyżki oleju

  • łyżka suszonego majeranku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Cebule obrać i pokroić w grube plasterki.

  • W żeliwnym garnku mocno rozgrzać olej, włożyć  całe mięso i obsmażyć krótko z każdej strony, aby zamknąć soki. Zmniejszyć ogień, dodać cebule, a gdy się zeszkli dolać szklankę wody, przykryć i dusić około godziny. W połowie duszenia sprawdzić, czy do wytworzonego sosu nie trzeba dolać trochę wody.

  • Mięso podawać pokrojone w plastry z sosem cebulowym. Pasują do niego gotowane lub smażone ziemniaki, kasza gryczana i surówka z kiszonej kapusty.

Ocena: 2,7