Łopatka wieprzowa duszona w sosie porowym
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Dobrej jakości łopatka wieprzowa nadaje się znakomicie na delikatne, soczyste i kruche kotleciki, które odpowiednio przyprawione i podane z aksamitnym, porowym sosem smakują obłędnie.
Dieta seniora! Czytaj >>>
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 por
- 2 opakowanie śmietanki kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanki wody
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na cienkie plastry i delikatnie rozbić. Przyprawy wymieszać i posypać nimi plastry.
- Smażyć po minucie z każdej strony po czym dodać wodę. Dusić pod przykryciem pół godziny.
- Pora pokroić w krążki i zeszklić na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Gdy por zmięknie, a czosnek lekko się zrumieni zaprawić śmietaną.
- Mięso podawać z sosem porowym i ziemniakami z wody.