Tak w Argentynie robi się pierogi na słodko. Egzotyczne nadzienie to ich sekret
Dieta wegetariańska
Pierogi to tradycyjne danie kuchni polskiej, ale potrawa ta popularna jest także w innych krajach. Świetny przepis na pierogi mają Argentyńczycy. Nadziewają je słodkim farszem z owoców egzotycznych i pieką w piekarniku. Nie trzeba jednak udawać się w daleką podróż, aby ich spróbować. Takie pierogi z łatwością można zrobić w domu. Poznajcie przepis na orange empanadas, czyli pieczone pierogi ze słodkim nadzieniem.
Czym są empanadas?
Empanadas to pieczone pierogi wypełnione farszami wytrawnymi lub słodkimi. Są popularne w Hiszpanii, Ameryce Południowej i na Filipinach. Empanadas są potrawą, którą można serwować na różne sposoby. Stanowią idealną przekąskę. Sprawdzą się też na lunch, kolację, a nawet deser.
Każdy kraj i region, w którym empanady są jedną z tradycyjnych potraw, ma swoje własne unikalne receptury. Przepisem, na który warto zwrócić szczególną uwagę, pochodzi z Argentyny. Orange empanadas to słodka wersja pieczonych pierogów. W ich środku skrywa się obłędne nadzienie z owoców egzotycznych. Przepis na ten argentyński przysmak znajdziecie poniżej.
Z czego robi się pierogi po argentyńsku?
Do przygotowania pysznych i obłędnie słodkich orange empanadas wykorzystuje się dobrze znane nam składniki. Produktów nie trzeba szukać w wyspecjalizowanych sklepach, delikatesach czy zamawiać przez internet. Często używa się ich w polskich przepisach i z łatwością można je kupić w naszych sklepach. Są łatwo dostępne przez cały rok.
Co więc jest potrzebne, aby przygotować w domu wyśmienite pierogi po argentyńsku? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty do ciasta na empanady, a druga to egzotyczne owoce i kilka dodatków, z których robi się słodkie nadzienie.
- składniki do ciasta na empanadas – mąka pszenna, masło, cukier trzcinowy, woda, jajko, proszek do pieczenia, sól
- składniki do owocowego nadzienia – ananas świeży lub z puszki w syropie, pomarańcza, limonka, cukier trzcinowy
- dodatkowe składniki – jajko, mleko
Jak zrobić pierogi po argentyńsku?
Przepis na pyszne i w sam raz słodkie pieczone pierogi na słodko pochodzi z Argentyny. To jedno z najpopularniejszy dań tego kraju, które z łatwością można zrobić w domu. Przepis na orange empanadas jest łatwy, ale na przygotowanie warto mieć trochę więcej czasu. Składniki są w naszych sklepach przez cały rok, więc to idealnie słodkie danie można robić na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzi.
Jak więc upiec pyszne domowe pierogi po argentyńsku? Przepis na ten przysmak z Ameryki Południowej został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia przygotowanie. Wystarczy postępować według nich, aby orange empanadas udało się już za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie słodkiego nadzienia z egzotycznych owoców
- 2. krok – wyrobienie ciasta na pierogi i schłodzenie go w lodówce
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta, wykrojenie kółek i nałożenie nadzienia
- 4. krok – zlepienie empanadas
- 5. krok – upieczenie pierogów po argentyńsku w piekarniku
SKŁADNIKI
- Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- nadzienie:
- 1 ananas świeży lub 2 puszki w syropie
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
Dodatkowo:- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ananas, pomarańczę i limonkę obrać i pokroić w drobną kostkę, usuwając pestki i błonki. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem.
- Gotować około 1 godziny, aż owoce skarmelizują się i rozpadną. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło. Składniki wymieszać, tak aby powstała kruszonka.
- Wbić jajko i wlać wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, uformować kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Jedną część zimnego ciasta rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wykroić koła i nałożyć na nie owocowe nadzienie. Zlepić jak pierogi. Tak samo przygotować drugą część ciasta.
- Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Blachę wstawić do piekarnia nagrzanego do 175 stopni C i piec około 25 minut, aż staną chrupiące i nabiorą złotego koloru.
- Podawać na ciepło lub po ostygnięciu jako słodką przekąskę.