Owoce egzotyczne - które z nich mają najwięcej wartości odżywczych? [WIDEO]

2019-01-24 8:55 O. Woc.
Które owoce egzotyczne mają najwięcej wartości odżywczych?
Autor: pixabay.com Owoce egzotyczne mają wiele wartości odżywczych.

Które owoce egzotyczne mają najwięcej wartości odżywczych? Czy warto sięgać po orzechy kokosowe, cytrusy, karambolę, awokado, liczi, smoczy owoc i inne egzotyczne przysmaki, które coraz częściej można kupić nawet w niewielkich sklepach?

Owoce egzotyczne

Liczba rodzajów owoców egzotycznych jest ogromna; niektóre z nich uprawiane są tylko lokalnie albo zbierane z dziko rosnących roślin. Inne są z kolei za delikatne, by dobrze znosiły transport, i spróbować ich możemy tylko w kraju pochodzenia. Jeszcze inne są zbyt odległe od naszych przyzwyczajeń – kolczasty durian, o zapachu porównywanym do woni padliny, gnijącej kapusty i cebuli w połączeniu z odorem starych skarpet, to chyba najbardziej charakterystyczny przedstawiciel tej ostatniej grupy. Nie pomaga mu nawet smak, a pomimo to jest bardzo wysoko ceniony przez mieszkańców Azji.

Na nasze stoły trafia jednak również wiele odmian owoców egzotycznych o zróżnicowanej wartości odżywczej. Trzeba pamiętać, że wiele z nich zrywanych jest w stanie niepełnej dojrzałości, by lepiej znosiły transport. Stąd smak dostępnych w Polsce fig, bananów czy awokado nie da się porównać z tym, który mają świeże owoce, sprzedawane na targu gdzieś w Afryce czy Azji. Gorszemu smakowi odpowiadają też niższe wartości odżywcze. Niepełnowartościowe są również owoce konserwowane i puszkowane. Z tego powodu owoce egzotyczne powinny raczej uzupełniać dietę, występując obok rodzimych, świeżych owoców i warzyw.

Mimo to warto po owoce egzotyczne sięgać. Wiele z nich zawiera cenne składniki mineralne i witaminy. Pomarańcze, cytryny i inne cytrusy to "bomby" wypełnione witaminą C, dlatego tak korzystnie działają w przypadku przeziębień, awitaminozy i wiosennego osłabienia.

Awokado

Kaloryczne awokado zawiera dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, łatwo przyswajalnych i korzystnych dla zdrowia. Dostarcza także solidnej dawki witamin PP oraz B6. Bywa polecane jako uzupełnienie diety diabetyków, chorych na niedokrwistość, nadciśnienie i stwardnienie tętnic.

Mango

Dojrzałe, pomarańczowe mango ma najwyższą spośród jadalnych owoców zawartość witaminy A i może służyć jako lekarstwo na kurzą ślepotę, poprawia też wygląd i kondycję skóry.

Ananasy i banany

Ananas, ze względu na zawartość ułatwiających trawienie enzymów, służy osobom cierpiącym na problemy z systemem trawiennym. Banany natomiast stanowią dobre źródło potasu, zawierają też cały zestaw witamin i mikroelementów – na dobrą sprawę mogą stanowić przez dłuższy czas podstawę diety.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE