Cebulniki z mięsnym farszem. Podlaski przepis na pieczone pierogi
Przepisy regionalne zdobywają coraz więcej fanów. Nic dziwnego, ponieważ potrawy pochodzące z rożnych regionów Polski są nie tylko pyszne, ale i skrywają wiele tajemnic. Jednym z takich dań regionalnych są cebulniki, na które przepis narodził się na Podlasiu. To pyszne pieczone pierogi wypełnione aromatycznym mięsnym farszem. Zobaczcie, jak zrobić cebulniki według tego regionalnego przepisu.
i
Co jest potrzebne, aby zrobić cebulniki?
Smakowite pieczone pierogi z mięsem przygotowuje się z prostych i niedrogich składników. Lista potrzebnych produktów została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to składniki, z których wyrabia się miękkie i elastyczne ciasto pierogowe. Druga cześć obejmuje produkty na farsz.
- składniki na ciasto pierogowe – mąka pszenna, mleko, jajko, żółtko, masło, soda oczyszczona i sól
- składniki na farsz – siekana wołowina lub cielęcina, cebule, sól i pieprz
Jak zrobić cebulniki?
Przepis na cebulniki pochodzi ze wschodniej części Polski z czasów Jana III Sobieskiego i Tatarów zamieszkujących Lubelszczyznę. To właśnie tam narodziły się pyszne cebulniki z aromatycznym mięsnym farszem.
Cebulniki są potrawą, którą można przygotować w łatwy i szybki sposób. Przepis nie jest skomplikowany, a wszystkie czynności są dokładnie opisane. Podczas pieczenia ciasto nie rozwarstwia się, ani nie rozkleja. Soda oczyszczona, którą dodaje się do ciasta, sprawia, że pierogi są puszyste. Ciasto jest miękkie i o wiele łatwiej jest uformować z niego pierogi.
Jak więc zrobić te pyszne regionalne pieczone pierogi? Przepis został podzielony na poszczególne czynności, które nie wymagają zbyt dużo pracy i czasu.
- 1. krok – przygotowanie farszu z siekanego mięsa i cebuli
- 2. krok – wyrobienie ciasta pierogowego
- 3. krok – uformowanie pierogów
- 4. krok – upieczenie pierogów w piekarniku
Jak podawać cebulniki?
Wyjątkowe pieczone pierogi po brzegi wypełnione smakowitym farszem z mięsa siekanego to propozycja na rodzinny obiad. Każdy kto spróbuje takiego domowego cebulnika będzie oczarowany smakiem. Danie jest sycące i rozgrzewające. Doda energii i poprawi humor. Właśnie dlatego najlepiej podawać je w chłodne i pochmurne dni.
Puszyste cebulniki świetnie smakują same, ale posiłek można wzbogacić różnymi dodatkami. Sprawdzą się domowe surówki z kapusty kiszonej, marchewki czy ogórków. Podlaskie pierogi pysznie smakują z różnymi sosami.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
Farsz:- 1 kg siekanego mięsa wołowego lub cielęcego
- 4 cebule
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Siekane mięsno wymieszać z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
- Do przesianej mąki z solą wlać mleko wymieszane z sodą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko oraz wbić całe jajko. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować wałeczek. Wałeczki pokroić na dłuższe kawałki i rozwałkować na niezbyt cienkie placki.
- Na każdy placek nałożyć porcję farszu. Brzegi zlepić.
- Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, aż staną się rumiane.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką i sosem.