Cebulniki z mięsnym farszem. Podlaski przepis na pieczone pierogi

2024-02-20 15:35

Przepisy regionalne zdobywają coraz więcej fanów. Nic dziwnego, ponieważ potrawy pochodzące z rożnych regionów Polski są nie tylko pyszne, ale i skrywają wiele tajemnic. Jednym z takich dań regionalnych są cebulniki, na które przepis narodził się na Podlasiu. To pyszne pieczone pierogi wypełnione aromatycznym mięsnym farszem. Zobaczcie, jak zrobić cebulniki według tego regionalnego przepisu.

cebulniki

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Cebulniki to pomysł na regionalne danie obiadowe z Podlasia.
łatwy
45 min
4

Co jest potrzebne, aby zrobić cebulniki?

Smakowite pieczone pierogi z mięsem przygotowuje się z prostych i niedrogich składników. Lista potrzebnych produktów została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to składniki, z których wyrabia się miękkie i elastyczne ciasto pierogowe. Druga cześć obejmuje produkty na farsz.

  • składniki na ciasto pierogowe – mąka pszenna, mleko, jajko, żółtko, masło, soda oczyszczona i sól
  • składniki na farsz – siekana wołowina lub cielęcina, cebule, sól i pieprz

Jak zrobić cebulniki?

Przepis na cebulniki pochodzi ze wschodniej części Polski z czasów Jana III Sobieskiego i Tatarów zamieszkujących Lubelszczyznę. To właśnie tam narodziły się pyszne cebulniki z aromatycznym mięsnym farszem.

Cebulniki są potrawą, którą można przygotować w łatwy i szybki sposób. Przepis nie jest skomplikowany, a wszystkie czynności są dokładnie opisane. Podczas pieczenia ciasto nie rozwarstwia się, ani nie rozkleja. Soda oczyszczona, którą dodaje się do ciasta, sprawia, że pierogi są puszyste. Ciasto jest miękkie i o wiele łatwiej jest uformować z niego pierogi.

Jak więc zrobić te pyszne regionalne pieczone pierogi? Przepis został podzielony na poszczególne czynności, które nie wymagają zbyt dużo pracy i czasu.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z siekanego mięsa i cebuli
  • 2. krok – wyrobienie ciasta pierogowego
  • 3. krok – uformowanie pierogów
  • 4. krok – upieczenie pierogów w piekarniku

Jak podawać cebulniki?

Wyjątkowe pieczone pierogi po brzegi wypełnione smakowitym farszem z mięsa siekanego to propozycja na rodzinny obiad. Każdy kto spróbuje takiego domowego cebulnika będzie oczarowany smakiem. Danie jest sycące i rozgrzewające. Doda energii i poprawi humor. Właśnie dlatego najlepiej podawać je w chłodne i pochmurne dni.

Puszyste cebulniki świetnie smakują same, ale posiłek można wzbogacić różnymi dodatkami. Sprawdzą się domowe surówki z kapusty kiszonej, marchewki czy ogórków. Podlaskie pierogi pysznie smakują z różnymi sosami.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól

  • Farsz:
  • 1 kg siekanego mięsa wołowego lub cielęcego
  • 4 cebule
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Siekane mięsno wymieszać z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do przesianej mąki z solą wlać mleko wymieszane z sodą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko oraz wbić całe jajko. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować wałeczek. Wałeczki pokroić na dłuższe kawałki i rozwałkować na niezbyt cienkie placki.
  • Na każdy placek nałożyć porcję farszu. Brzegi zlepić.
  • Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, aż staną się rumiane.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką i sosem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...