Cebulniki z mięsnym farszem. Podlaski przepis na pieczone pierogi
Przepisy regionalne zdobywają coraz więcej fanów. Nic dziwnego, ponieważ potrawy pochodzące z rożnych regionów Polski są nie tylko pyszne, ale i skrywają wiele tajemnic. Jednym z takich dań regionalnych są cebulniki, na które przepis narodził się na Podlasiu. To pyszne pieczone pierogi wypełnione aromatycznym mięsnym farszem. Zobaczcie, jak zrobić cebulniki według tego regionalnego przepisu.
Co jest potrzebne, aby zrobić cebulniki?
Smakowite pieczone pierogi z mięsem przygotowuje się z prostych i niedrogich składników. Lista potrzebnych produktów została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to składniki, z których wyrabia się miękkie i elastyczne ciasto pierogowe. Druga cześć obejmuje produkty na farsz.
- składniki na ciasto pierogowe – mąka pszenna, mleko, jajko, żółtko, masło, soda oczyszczona i sól
- składniki na farsz – siekana wołowina lub cielęcina, cebule, sól i pieprz
Jak zrobić cebulniki?
Przepis na cebulniki pochodzi ze wschodniej części Polski z czasów Jana III Sobieskiego i Tatarów zamieszkujących Lubelszczyznę. To właśnie tam narodziły się pyszne cebulniki z aromatycznym mięsnym farszem.
Cebulniki są potrawą, którą można przygotować w łatwy i szybki sposób. Przepis nie jest skomplikowany, a wszystkie czynności są dokładnie opisane. Podczas pieczenia ciasto nie rozwarstwia się, ani nie rozkleja. Soda oczyszczona, którą dodaje się do ciasta, sprawia, że pierogi są puszyste. Ciasto jest miękkie i o wiele łatwiej jest uformować z niego pierogi.
Jak więc zrobić te pyszne regionalne pieczone pierogi? Przepis został podzielony na poszczególne czynności, które nie wymagają zbyt dużo pracy i czasu.
- 1. krok – przygotowanie farszu z siekanego mięsa i cebuli
- 2. krok – wyrobienie ciasta pierogowego
- 3. krok – uformowanie pierogów
- 4. krok – upieczenie pierogów w piekarniku
Jak podawać cebulniki?
Wyjątkowe pieczone pierogi po brzegi wypełnione smakowitym farszem z mięsa siekanego to propozycja na rodzinny obiad. Każdy kto spróbuje takiego domowego cebulnika będzie oczarowany smakiem. Danie jest sycące i rozgrzewające. Doda energii i poprawi humor. Właśnie dlatego najlepiej podawać je w chłodne i pochmurne dni.
Puszyste cebulniki świetnie smakują same, ale posiłek można wzbogacić różnymi dodatkami. Sprawdzą się domowe surówki z kapusty kiszonej, marchewki czy ogórków. Podlaskie pierogi pysznie smakują z różnymi sosami.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
Farsz:- 1 kg siekanego mięsa wołowego lub cielęcego
- 4 cebule
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Siekane mięsno wymieszać z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
- Do przesianej mąki z solą wlać mleko wymieszane z sodą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko oraz wbić całe jajko. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować wałeczek. Wałeczki pokroić na dłuższe kawałki i rozwałkować na niezbyt cienkie placki.
- Na każdy placek nałożyć porcję farszu. Brzegi zlepić.
- Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, aż staną się rumiane.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką i sosem.