Pierogi z mięsem jak u babci – klasyczny przepis, który zawsze się udaje. Wypróbuj tradycyjną recepturę

2024-10-21
Pierogi z mięsem jak u babci – klasyczny przepis, który zawsze się udaje. Wypróbuj tradycyjną recepturę na pierogi, które rozpływają się w ustach
Autor: Shutterstock Pierogi z mięsem jak u babci – klasyczny przepis, który zawsze się udaje. Wypróbuj tradycyjną recepturę na pierogi, które rozpływają się w ustach
średni
45 min
4

Pierogi z mięsem to jedno z najbardziej klasycznych dań, kojarzonych z domowymi smakami, szczególnie z kuchnią babci. Przygotowanie pierogów wcale nie musi być trudne. Wystarczy kilka prostych kroków, by cieszyć się aromatycznym farszem i delikatnym ciastem, które rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na idealne pierogi z mięsem, które możesz łatwo odtworzyć w swojej kuchni.

Jak zrobić farsz do pierogów z mięsem?

Farsz to serce pierogów, dlatego warto zadbać o jego perfekcyjne przygotowanie. Najlepiej użyć mięsa pozostałego po rosole – może to być wieprzowina, wołowina lub drobiowe. Mięso trzeba dokładnie rozdrobnić, najlepiej zmielić w maszynce. Dodaj podsmażoną cebulkę, dopraw solą, pieprzem i kilkoma łyżkami rosołu, aby farsz był wilgotny i aromatyczny. Możesz również dodać odrobinę ziół, takich jak majeranek, które wzbogacą smak mięsa​.

Jak zrobić ciasto na pierogi? Przewodnik dla początkujących

Sekretem dobrego ciasta na pierogi jest jego prostota. Wystarczy połączyć mąkę pszenną i gorącą wodę i zagnieść na gładką, elastyczną masę. Odstaw ciasto na godzinę, aby odpoczęło, a następnie rozwałkuj je cienko i wytnij krążki (możesz użyć szklanki). Na każdy kawałek nakładaj farsz, a następnie dokładnie zalep pierogi. Gotuj we wrzątku, aż wypłyną, a następnie jeszcze przez minutę​.​

Jak zrobić pierogi z mięsem?

Pierogi z mięsem to świetny wybór na obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Podawaj je z podsmażoną cebulką, skwarkami lub ulubionymi dodatkami. Dzięki prostemu przepisowi na farsz i ciasto możesz przygotować klasyczne pierogi, które smakują jak u babci. Idealne na niedzielny obiad, święta czy inne uroczystości​

Zobacz również:

Jaką wodą zalać suszone grzyby? Nie popełniaj tego błędu

Jak przechowywać suszone grzyby

Jak długo gotować suszone grzyby do uszek, pierogów, krokietów

Moczenie grzybów suszonych

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Prosta instrukcja

SKŁADNIKI

  • NA CIASTO:
  • 700 ml mąki pszennej
  • 400 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • NA FARSZ:
  • 30 dag gotowanego mięsa (mogą być różne gatunki)
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • DO PODANIA:
  • 100 g boczku (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na patelni do momentu, aż będzie szklista. Mięso mielimy w blenderze tak, aby kawałki mięsa były wyczuwalne.

    Dodajemy cebulę, mielimy kilka sekund i przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz oraz majeranek. Mieszamy łyżką i odstawiamy.

    Boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, aby nie wystygł.

    Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki mieszamy w malakserze. Odrywamy kawałek, rozwałkowujemy na grubość 1/4 cm. Przy pomocy szklanki odciskamy kształt koła, na środek wkładamy farsz, boki łączymy i zaciskamy palcem.

    Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy 2 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania się składników. Gotowe pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem.

Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.
Redakcja
więcej