Te pierogi są ulubieńcami w moim domu. Idealnie aromatyczne i delikatne

Dieta wegetariańska
Te pierogi zachwycają intensywnością smaku i aromatu. I nie chodzi o ruskie, z mięsem czy z kapustą i grzybami. Jeśli chcemy przerwać rutynę, przygotujmy przepyszne pierogi z pieczarkami, orzechami i serem. To połączenie sprawdzi się idealnie.
Pierogi inne niż wszystkie. Aromatyczny farsz zaskakuje
Pierogi z pieczarkami, orzechami i serem to idealny sposób na przepyszne danie. Nie są trudne do przygotowania, a z pewnością stanowią ciekawą alternatywę dla znanych i popularnych farszów pierogowych. Ich ciekawy smak szybko znajdzie swoich zwolenników.
W tym przepisie ciasto do pierogów przygotowujemy dokładnie tak samo jak zawsze. Różni się tylko przygotowanie farszu, choć to wcale nie jest ciężkie. Najważniejsze to drobno posiekać cebulę i pieczarki, a następnie podsmażyć je, tak by puściły całą wodę. Jeśli chcemy, by były bardzo drobne możemy wrzucić je do blendera.
Idealna alternatywa dla tradycji. Tych pierogów trzeba spróbować
To idealna alternatywa dla popularnych innych farszów, które niektórym mogły się już przejeść. Tak jak w przypadku innych pierogów, można je bez problemu zamrażać - a nawet powinno się, ponieważ wtedy łatwiej się je gotuje bez rozpadania.
Pierogi te możemy podawać same, polane śmietaną, skwarkami czy karmelizowaną cebulką - wszystkie te opcje będą świetnie smakowały. Nasze pierożki są całkowicie wegetariańskie i smakują obłędnie! Każdy powinien je choć raz wypróbować.
SKŁADNIKI
- Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz:
- 400 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 100 g sera tartego
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka masła lub oleju do smażenia
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Dodajemy sól oraz olej.
- Stopniowo wlewamy ciepłą wodę, cały czas mieszając.
- Zagniatamy ciast, aż będzie gładkie.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
- Pieczarki myjemy i drobno siekamy.
- Cebulę siekamy i podsmażamy.
- Dodajemy pieczarki i smażymy, aż do odparowania wody.
- Doprawiamy do smaku.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Dodajemy ostudzone pieczarki i ser.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki.
- Na każdy krążek nakładamy farsz i dokładnie sklejamy brzegi.
- Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.