Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami: jak zrobić? Łatwy przepis

2021-03-29
Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami: jak zrobić? Łatwy przepis
Autor: Shutterstock Domowy smalec z chrupiącymi skwareczkami i ogórkami kiszonymi to wyśmienite smarowidło do chleba na chłodne dni.
łatwy
30 min
4

Domowy smalec jest bardzo prosty do zrobienia. Oto przepis na smalec własnej roboty, który podany z kromką świeżego pieczywa i kiszonym ogórkiem smakuje wyśmienicie. Domowy smalec wieprzowy  to dla wielu z nas smak dzieciństwa.

Polecamy również przepisy na Najsmaczniejszy smalec z mięsem  oraz Domowy smalec z grzybami

SKŁADNIKI

  • 1 kg słoniny
  • 1 kg podgardla
  • 1/2 kg wieprzowiny gulaszowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoninę i podgardle kroimy w drobną kostkę, smażymy, aż trochę się stopi.
  • Mięso kroimy w grubszą nieco kostkę i dodajemy. Powoli smażymy, do momentu gdy zrobią się skwarki, a tłuszcz całkiem wytopi.
  • Zestawiamy z ognia i dodajemy cebulę i czosnek posiekane w drobną kostkę.
  • Domowy smalec doprawiamy ulubionymi ziołami - np. majerankie.
  • Następnie smalec zlewamy do kamiennego garnka i zostawiamy do zastygnięcia.