Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami: jak zrobić? Łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Domowy smalec jest bardzo prosty do zrobienia. Oto przepis na smalec własnej roboty, który podany z kromką świeżego pieczywa i kiszonym ogórkiem smakuje wyśmienicie. Domowy smalec wieprzowy to dla wielu z nas smak dzieciństwa.
Polecamy również przepisy na Najsmaczniejszy smalec z mięsem oraz Domowy smalec z grzybami
SKŁADNIKI
- 1 kg słoniny
- 1 kg podgardla
- 1/2 kg wieprzowiny gulaszowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoninę i podgardle kroimy w drobną kostkę, smażymy, aż trochę się stopi.
- Mięso kroimy w grubszą nieco kostkę i dodajemy. Powoli smażymy, do momentu gdy zrobią się skwarki, a tłuszcz całkiem wytopi.
- Zestawiamy z ognia i dodajemy cebulę i czosnek posiekane w drobną kostkę.
- Domowy smalec doprawiamy ulubionymi ziołami - np. majerankie.
- Następnie smalec zlewamy do kamiennego garnka i zostawiamy do zastygnięcia.