Domowy smalec z grzybami - jak zrobić?

2021-03-29
Domowy smalec z grzybami - jak zrobić?
Autor: Shutterstock Pyszny smalczyk domowej roboty.
łatwy
45 min
4

Pieczywo z domowym smalcem to jedna z najpopularniejszych przystawek. W sezonie letnim dobrze jest przygotować go ze świeżymi grzybami i cebulką. Sprawdź, jak to zrobić.

Polecamy przepisy na Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami  oraz  Najsmaczniejszy smalec z żurawiną

SKŁADNIKI

  • 1 kg grzybów
  • 1 l przetopionego smalcu
  • 3 cebule
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby obrać, umyć i drobno pokroić, a następnie obgotować.
  • W garnku rozpuścić smalec. 
  • Na patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę i grzyby.
  • Do smalcu dodać grzyby i cebulkę. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
  • Gorący przełożyć do słoiczków i uszczelnić.
  • Podawać z pieczywem.