Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami: jak zrobić? Łatwy przepis

Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami: jak zrobić? Łatwy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy smalec z chrupiącymi skwareczkami i ogórkami kiszonymi to wyśmienite smarowidło do chleba na chłodne dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy smalec jest bardzo prosty do zrobienia. Oto przepis na smalec własnej roboty, który podany z kromką świeżego pieczywa i kiszonym ogórkiem smakuje wyśmienicie. Domowy smalec to dla wielu z nas smak dzieciństwa.

Składniki

  • 1 kg słoniny
  • 1 kg podgardla
  • 1/2 kg wieprzowiny gulaszowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Słoninę i podgardle kroimy w drobną kostkę, smażymy, aż trochę się stopi.

  • Mięso kroimy w grubszą nieco kostkę i dodajemy. Powoli smażymy, do momentu gdy zrobią się skwarki, a tłuszcz całkiem wytopi.

  • Zestawiamy z ognia i dodajemy cebulę i czosnek posiekane w drobną kostkę.

  • Domowy smalec doprawiamy ulubionymi ziołami - np. majerankie.

  • Następnie smalec zlewamy do kamiennego garnka i zostawiamy do zastygnięcia.