Smalec z żurawiną: przepis na pyszne smarowidło do chleba

2021-03-29
Smalec z żurawiną
Autor: thinkstockphotos.com Smalec z żurawiną to pyszny dodatek do chleba. 
łatwy
30 min
4

Smalec z żurawiną to pyszne smarowidło do chleba. Smalec wieprzowy najlepszy jest w chłodniejsze dni. Jesienią i zimą smalec dostarcza nam energii. Warto by z tą energią trafiło do naszego organizmu trochę zdrowych dodatków. Żurawina  nie tylko jest zdrowa, ale także smaczna. A smalec z żurawiną to najpyszniejszy dodatek do pajdy chleba. 

Polecamy przepisy na Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami oraz Najsmaczniejszy smalec z grzybami

SKŁADNIKI

  • 30 dkg słoniny
  • 20 dkg wędzonego lub parzonego boczku
  • 1/2 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
  • majeranek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ewentualnie sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Smalec kroimy w drobną kostkę lub przepuszczamy przez maszynkę. Oddzielnie  w maszynce mielimy boczek.
  • Do garnka z grubym dnem wkładamy słoninę i na wolnym ogniu powoli topimy, aż do uzyskania jasno złotych skwarków.
  • W między czasie kroimy (niezbyt drobno) suszoną żurawinę.
  • Kiedy skwarki zrobią się zezłocą dodajemy przemielony boczek i smażymy jeszcze około 5 minut.
  • Na koniec wrzucamy owoce (zostawiając jedna łyżkę), posiekany czosnek i rozkruszony w dłoniach majeranek. Czosnku i majeranku do tego smalcu nie daję zbyt dużo, aby nie zdominowały smaku.
  • Jeżeli jest potrzeba to należy smalec dosolić, ale najczęściej nie ma takiej potrzeby. Słony boczek nadaje mu właściwy smak.
  • Smalec przelewam do naczynia i kiedy lekko stężeje posypuję po wierzchu pozostałymi suszonymi owocami.
  • Najlepiej smakuje na kromce dobrego, razowego chleba