Pierogi z azjatycką nutą. Ewa Wachowicz zdradza przepis, który zachwyci wszystkich

Pierogi z azjatycką nutą. Ewa Wachowicz zdradza przepis, który zachwyci wszystkich
Autor: Shutterstock.com Pierogi z azjatycką nutą. Ewa Wachowicz zdradza przepis, który zachwyci wszystkich
łatwy
25 min
6

Dieta wegetariańska

Pierogi po koreańsku? To nic trudnego. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na przepyszne danie, które zaskakuje swoim nadzieniem. Są nie tylko aromatyczne, ale również przepyszne i z pewnością kiedy spróbujemy je po raz pierwszy, będą stałą pozycją w naszym menu. Zdradzamy pomysł Ewy Wachowicz na pierogi z kimchi.

Pierogi, jakich jeszcze nie próbowaliście. Wybierz się w azjatycką podróż kulinarną

Pierogi dla wielu osób to dobro narodowe naszego kraju. Przepisów znajdziemy całą masę. Od pierogów mięsnych, poprzez pierogi z kapustą i grzybami i na pierogach po rusku kończąc - każdy znajdzie coś dla siebie w pierogowym uniwersum. Jednak te tradycyjne opcje, dla niektórych mogą wydawać się już cóż... oklepane.

Wówczas warto trochę poeksperymentować i być może dodać nieco azjatyckich smaków. W 533. odcinku "Ewa gotuje", Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na pierogi, które przeniosą nas w samo serce Seulu.

Kimchi - skarb kuchni koreańskiej. Co to jest i czy warto je jeść?

Chodzi mianowicie o pierogi z kimchi. Kimchi to prawdziwa tradycja kuchni koreańskiej. Sam termin obejmuje pikantne sfermentowane warzywa, choć w głównej mierze chodzi o kapustę pekińską. Popularne są również mieszanki kapusty pekińskiej z rzodkwią japońską – daikon – lub zielonym ogórkiem.

Kimchi nie tylko świetnie smakuje, ale również jest niskokaloryczne i pełne witaminy C oraz A. Znajdziemy w nim również żelazo i wapń. Kimchi można przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie. Coraz więcej supermarketów ma je na stałe w swojej ofercie.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 200 g kaszy gryczanej palonej
  • 3 łyżki kimchi
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kawałek imbiru
  • Sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta cukru
  • szczypiorek
  • kawałeczek posiekanej papryczki chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę.
  • Stopniowo wylewamy wrzątek, lekko siekając nożem.
  • Dodajemy jajko.
  • Ciasto ostrożnie zagniatamy, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na około 20 minut.
  • Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją.
  • Kimchi siekamy i mieszamy z ostudzoną kaszą.
  • Dodajemy posiekany szczypiorek.
  • Dodajemy olej i sos sojowy.
  • Cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle.
  • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Cebulę z czosnkiem dodajemy do kaszy i mieszamy.
  • Ciasto rozwałkowujemy.
  • Za pomocą szklanki wycinamy krążki.
  • Nakładamy farsz. 
  • Pierogi kleimy w uszka.
  • Gotujemy w posolonej wodzie.
  • Wszystkie składniki do sosu mieszamy ze sobą i polewamy nimi pierogi.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej