Pierogi z truskawkami: łatwy przepis na pyszne danie

2023-05-29 13:12

Pierogi z truskawkami to łatwe danie idealne w wiosenny czas. Można je podać na danie główne lub  przygotować na podwieczorek. W wielu eleganckich restauracjach pierogi z truskawkami podaje się jako wytworny deser. Ale większości z nas pierogi z truskawkami kojarzą się z czasem dzieciństwa

Pierogi z truskawkami
Autor: Shutterstock Pierogi z truskawkami to najmilsze wspomnienie dzieciństwa

Pierogi z truskawkami nie są trudne w przygotowaniu. Delikatne ciasto, słodkie nadzienie i kremowa śmietana kojarzą się nam z czasami beztroski. Czasami dzieciństwa.

Gdy już nasycimy ciała świeżymi truskawkami, pora na słodkie danie z najlepszych owoców świata, czyli pierogi z truskawkami!

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

jajko

łyżka oleju

przegotowana letnia woda

30 dag truskawek

4 łyżki cukru

2 łyżki bułki tartej

śmietana z cukrem, lekko ubita

Przygotowanie

Mąkę przesiej, dodaj olej, jajko i wszystko wymieszaj ręką lub widelcem, dodając stopniowo wody. Ciasto zagnieć. Gotowe odstaw pod przykryciem.

W tym czasie przygotuj farsz: truskawki obierz z szypułek, pokrój na kawałki, zasyp cukrem i bułką tartą, wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki, napełnij je farszem, sklej i odłóż na bok.

Gdy już masz gotowe pierogi, to trzeba zagotować osoloną wodę i wrzucać pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, to znak, że są gotowe.

Pierogi serwować ze śmietaną.

Zobacz naszą galerię i dowiedz się, jak zrobić pierogi

Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE