Pierogi z truskawkami: łatwy przepis na pyszne danie
Pierogi z truskawkami to łatwe danie idealne w wiosenny czas. Można je podać na danie główne lub przygotować na podwieczorek. W wielu eleganckich restauracjach pierogi z truskawkami podaje się jako wytworny deser. Ale większości z nas pierogi z truskawkami kojarzą się z czasem dzieciństwa
Pierogi z truskawkami nie są trudne w przygotowaniu. Delikatne ciasto, słodkie nadzienie i kremowa śmietana kojarzą się nam z czasami beztroski. Czasami dzieciństwa.
Gdy już nasycimy ciała świeżymi truskawkami, pora na słodkie danie z najlepszych owoców świata, czyli pierogi z truskawkami!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
jajko
łyżka oleju
przegotowana letnia woda
30 dag truskawek
4 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
śmietana z cukrem, lekko ubita
Przygotowanie
Mąkę przesiej, dodaj olej, jajko i wszystko wymieszaj ręką lub widelcem, dodając stopniowo wody. Ciasto zagnieć. Gotowe odstaw pod przykryciem.
W tym czasie przygotuj farsz: truskawki obierz z szypułek, pokrój na kawałki, zasyp cukrem i bułką tartą, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki, napełnij je farszem, sklej i odłóż na bok.
Gdy już masz gotowe pierogi, to trzeba zagotować osoloną wodę i wrzucać pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, to znak, że są gotowe.
Pierogi serwować ze śmietaną.
Zobacz naszą galerię i dowiedz się, jak zrobić pierogi