Pierogi z truskawkami: łatwy przepis na pyszne danie

2023-05-29 13:12

Pierogi z truskawkami to łatwe danie idealne w wiosenny czas. Można je podać na danie główne lub  przygotować na podwieczorek. W wielu eleganckich restauracjach pierogi z truskawkami podaje się jako wytworny deser. Ale większości z nas pierogi z truskawkami kojarzą się z czasem dzieciństwa

Pierogi z truskawkami
Autor: Shutterstock Pierogi z truskawkami to najmilsze wspomnienie dzieciństwa

Pierogi z truskawkami nie są trudne w przygotowaniu. Delikatne ciasto, słodkie nadzienie i kremowa śmietana kojarzą się nam z czasami beztroski. Czasami dzieciństwa.

Gdy już nasycimy ciała świeżymi truskawkami, pora na słodkie danie z najlepszych owoców świata, czyli pierogi z truskawkami!

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

jajko

łyżka oleju

przegotowana letnia woda

30 dag truskawek

4 łyżki cukru

2 łyżki bułki tartej

śmietana z cukrem, lekko ubita

Przygotowanie

Mąkę przesiej, dodaj olej, jajko i wszystko wymieszaj ręką lub widelcem, dodając stopniowo wody. Ciasto zagnieć. Gotowe odstaw pod przykryciem.

W tym czasie przygotuj farsz: truskawki obierz z szypułek, pokrój na kawałki, zasyp cukrem i bułką tartą, wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki, napełnij je farszem, sklej i odłóż na bok.

Gdy już masz gotowe pierogi, to trzeba zagotować osoloną wodę i wrzucać pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, to znak, że są gotowe.

Pierogi serwować ze śmietaną.

Zobacz naszą galerię i dowiedz się, jak zrobić pierogi

Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?