Do ciasta chlebowego dodaję ten składnik. Domowy bochenek zachwyca chrupiącą skórką i miękkim środkiem
Dieta wegetariańska
Czy można zrobić chleb na maślance? Oczywiście, że można. Ten niedrogi składnik sprawia, że domowe pieczywo jest miękkie, delikatne i dłużej zachowuje świeżość. Upieczenie takiego bochenka nie jest skomplikowane, a efekt końcowy po prostu zachwyca. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pyszny domowy chleb z garnka na maślance.
Czy chleb na maślance jest zdrowy?
Pieczywo przygotowanie na bazie maślanki jest pyszne. Dzięki temu dodatkowi chleb pieczony w garnku ma bogaty smak i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Maślanka ceniona jest ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i bogactwo składników odżywczych. To skarbnica wapnia i fosforu oraz żywych kultur bakterii. Korzystnie wpływa na kości oraz układ nerwowy i naczyniowy. Może obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Co daje maślanka w chlebie? Pieczywo wypiekane z dodatkiem maślanki ma nie tylko wyjątkowy smak i przyjemny aromat. Chleb jest wilgotny, delikatny i dłużej zachowuje świeżość.
Jaka mąka do chleba na maślance?
W tym prostym przepisie na chleb z garnka na maślance ciasto przygotowuje się z prostych produktów. Na liście składników znalazły się dwa rodzaje mąki. Wykorzystuje się mąkę pszenną chlebową i żytnią pełnoziarnistą, która jest zdrowa i wartościowa. To połączenie sprawia, że chleb na maślance pieczony w garnku ma wyjątkowy smak.
Jak zrobić chleb z garnka na maślance?
Przepis na pyszny domowy chleb z maślanką pieczony w garnku nie jest trudny. To pieczywo, które wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu i odpowiednich warunków. Warto pamiętać, aby składniki wymagające chłodzenia wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia. Ciasto najlepiej wyrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
Jak więc upiec najlepszy domowy chleb z garnka na maślance? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu i stosować się do instrukcji. Chleb wyjdzie za pierwszym razem i oczaruje smakiem.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego i odstawienie do wyrośnięcia
- 3. krok – przełożenie ciasta chlebowego do koszyczka i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 4. krok – nagrzanie piekarnika i garnka żeliwnego
- 5. krok – przełożenie ciasta chlebowego do garnka i wstawienie go do piekarnika
- 6. krok – odstawienie upieczonego chleba maślankowego w garnku do ostygnięcia
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 250 ml maślanki
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 40 ml ciepłej wody
- 20 g drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać wodę i dodać miód. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
- Do misy miksera przesypać obie mąki i sól. Wlać zaczyn drożdżowy, maślankę i oliwę z oliwek. Wyrabiać około 10 minut, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
- Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i krótko wyrobić. Następnie przełożyć je do obsypanego mąką koszyczka do wyrastania chleba lub większej miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
- Do piekarnika wstawić garnek żeliwny i rozgrzać do 240 stopni C.
- Ciasto chlebowe przełożyć na papier do pieczenia. Ostrożnie włożyć do gorącego garnka, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut.
- Zdjąć pokrywkę i dopiekać chleb 20 minut.
- Wyjąć i odstawić na kilka minut, a następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.