Do ciasta chlebowego dodaję ten składnik. Domowy bochenek zachwyca chrupiącą skórką i miękkim środkiem

chleb z garnka na maślance
Autor: Shutterstock Domowy chleb zrób z tym składnikiem i upiecz w garnku. Jest miękki i świeży przez kilka dni.
łatwy
90 min
8

Dieta wegetariańska

Czy można zrobić chleb na maślance? Oczywiście, że można. Ten niedrogi składnik sprawia, że domowe pieczywo jest miękkie, delikatne i dłużej zachowuje świeżość. Upieczenie takiego bochenka nie jest skomplikowane, a efekt końcowy po prostu zachwyca. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pyszny domowy chleb z garnka na maślance.

Czy chleb na maślance jest zdrowy?

Pieczywo przygotowanie na bazie maślanki jest pyszne. Dzięki temu dodatkowi chleb pieczony w garnku ma bogaty smak i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Maślanka ceniona jest ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i bogactwo składników odżywczych. To skarbnica wapnia i fosforu oraz żywych kultur bakterii. Korzystnie wpływa na kości oraz układ nerwowy i naczyniowy. Może obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Co daje maślanka w chlebie? Pieczywo wypiekane z dodatkiem maślanki ma nie tylko wyjątkowy smak i przyjemny aromat. Chleb jest wilgotny, delikatny i dłużej zachowuje świeżość.

Jaka mąka do chleba na maślance?

W tym prostym przepisie na chleb z garnka na maślance ciasto przygotowuje się z prostych produktów. Na liście składników znalazły się dwa rodzaje mąki. Wykorzystuje się mąkę pszenną chlebową i żytnią pełnoziarnistą, która jest zdrowa i wartościowa. To połączenie sprawia, że chleb na maślance pieczony w garnku ma wyjątkowy smak.

Jak zrobić chleb z garnka na maślance?

Przepis na pyszny domowy chleb z maślanką pieczony w garnku nie jest trudny. To pieczywo, które wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu i odpowiednich warunków. Warto pamiętać, aby składniki wymagające chłodzenia wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia. Ciasto najlepiej wyrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.

Jak więc upiec najlepszy domowy chleb z garnka na maślance? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu i stosować się do instrukcji. Chleb wyjdzie za pierwszym razem i oczaruje smakiem.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego i odstawienie do wyrośnięcia
  • 3. krok – przełożenie ciasta chlebowego do koszyczka i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 4. krok – nagrzanie piekarnika i garnka żeliwnego
  • 5. krok – przełożenie ciasta chlebowego do garnka i wstawienie go do piekarnika
  • 6. krok – odstawienie upieczonego chleba maślankowego w garnku do ostygnięcia

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 ml maślanki
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 40 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać wodę i dodać miód. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
  • Do misy miksera przesypać obie mąki i sól. Wlać zaczyn drożdżowy, maślankę i oliwę z oliwek. Wyrabiać około 10 minut, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
  • Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i krótko wyrobić. Następnie przełożyć je do obsypanego mąką koszyczka do wyrastania chleba lub większej miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Do piekarnika wstawić garnek żeliwny i rozgrzać do 240 stopni C.
  • Ciasto chlebowe przełożyć na papier do pieczenia. Ostrożnie włożyć do gorącego garnka, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut.
  • Zdjąć pokrywkę i dopiekać chleb 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić na kilka minut, a następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej