Do placków z dyni i jabłek dodaję ten produkt. Są pyszne, zdrowe i puszyste

placki z dyni i jabłek na maślance
Autor: Shutterstock Weź dynię, jabłka i maślankę. Z tych składników usmażysz pyszne i delikatne placki.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Placki z dyni i jabłek na maślance to hit tegorocznej jesieni. Są pyszne, zdrowe i puszyste. Świetnie smakują na śniadanie i sprawdzają się na deser. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Nie wymagają też długich godzin przy kuchennym blacie. Poznajcie hitowy przepis na najlepsze placki z dynią i jabłkami na maślance, które zachwycą smakiem od pierwszego kęsa.

Czy placki dyniowe są zdrowe?

Placki z dyni z dodatkiem jabłek to pyszna i w sam raz słodka przekąska. Sprawdzą się też na śniadanie. Czy jednak placki dyniowe są zdrowe? Placki z dyni i jabłek na maślance usmażone według tego sprawdzonego przepisu są nie tylko wyjątkowo dobre, ale i zdrowe. Główne składniki, czyli dynia, jabłka i maślanka, to produkty, które bogate są w witaminy, minerały i substancje odżywcze. Wyróżniają się pozytywnym wpływem na zdrowie całego organizmu.

Co dodać do placków z dyni, aby były i pyszne, i zdrowe? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej niedrogie produkty. Sezon na dynię jest już w pełni, więc warto z niego korzystać, ile się da. Aby usmażyć furę przepysznych placków, potrzebne są takie produkty jak:

  • dynia
  • jabłka
  • maślanka
  • cukier trzcinowy
  • mąka pszenna
  • jajka
  • proszek do pieczenia
  • cynamon
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki z dyni?

Przepis na domowe placki z dyni i jabłek nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, doskonałe dyniowe placuszki udadzą się za pierwszym razem i będą smakować obłędnie. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, a następnie usmażyć placki na patelni.

Jak więc przyrządzić pełne smaku i aromatu placki z dyni i jabłek na maślance? To znakomite jesienne danie jest łatwe.

  • 1. krok – starcie na tarce dyni i jabłek
  • 2. krok – przygotowanie ciasta na placki z maślanką
  • 3. krok – połączenie ciasta z dynią i jabłkami
  • 4. krok – usmażenie placków dyniowych z jabłkami na patelni

Jak długo smażyć placki z dyni?

Przepyszne i aromatyczne placki z dyni i jabłek na maślance przygotowane według tego prostego przepisu smaży się na patelni na oleju. Najlepsza jest patelnia pokryta powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem. Na rozgrzany olej nakłada się porcje ciasta na maślance z dynią i jabłkami. Od razu trzeba nadawać im okrągły kształt. Placki z dynią i jabłkami smaży się z obu stron. Jak długo należy je smażyć? Aby placki stały się puszyste, należy smażyć je po trzy minuty z każdej strony. Gotowe placki warto przełożyć na deskę lub talerz wyłożone ręcznikiem papierowym. W ten prosty sposób można pozbyć się nadmiaru oleju ze smażenia.

SKŁADNIKI

  • 300 g dyni (waga bez skóry)
  • 250 g jabłek
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną dynię i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski wbić jajka. Wyspać cukier, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Wlać maślankę i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Dodać dynię i jabłka. Wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę pszenną i mieszać do połączenia składników.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na śniadanie lub na deser z miodem, cukrem pudrem, domowymi dżemami lub naturalnym jogurtem.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
więcej