Sałatka z młodych warzyw kiszonych w maślance
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Właściwie niemal każde młode warzywo można ukisić w maślance: buraczki, rzodkiewki, cukinię, ogórka, młodą cebulkę. A jeśli pomieszasz je razem i zalejesz maślanką, to po kilku dniach będziesz mieć pyszną, zdrową fermentowaną sałtkę, znakomita do obiadu lub jako samodzielna przekąska albo pyszny chłodnik.
Maślanka powinna być naturalna, bez żadnych sztucznych i zbędnych dodatków, na przykład mleka w proszku. Czytaj etykiety!
SKŁADNIKI
- 1 pęczek botwiny
- 1 ogórek długi
- 1 pęczek rzodkiewki razem z liśćmi
- 4 łyżki posiekanego kopru
- 3 dymki ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki maślanki
- 0,5 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Botwinę i rzodkiewki dokładnie oczyść z ziemni i żółtych lub uszkodzonych liści. Pokrój na nieduże kawałki (razem z liśćmi).
- Cebulę oczyść, szczypiorek umyj, warzywa posiekaj. Wymieszaj z posiekanym koperkiem i obranym i pokrojonym w kostkę ogórkiem.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj i włóż do czystego, wyparzonego słoja, zostawiając od góry kilka cm wolnego miejsca.
- Maślankę przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.
- Warzywa w słoju zalej maślanką, tak aby je przykryła. Odstaw słój w ciepłe miejsce, w pierwszych dniach kiszenia odkręcaj codziennie słój, aby uwolnić gazy.
- Sałatkę można próbować już po tygodniu, ale im dłużej postoi tym mocniej będzie ukiszona.