Zalety i wady mleka w proszku. 7 sprawdzonych przepisów, w których je wykorzystasz
Mleko w proszku było jednym z podstawowych artykułów spożywczych w czasach PRL’u. Obecnie wykorzystuje się je jako składnik w różnych produktach, w których potrzebne jest mleko niekoniecznie w płynnej formie. Jakie zalety ma mleko w proszku i czy jest zdrowe? Jak je wykorzystać?
Spis treści
- Kto wymyślił mleko w proszku?
- Jak produkuje się mleko w proszku?
- Mleko w proszku – zalety
- Mleko w proszku – wady
- Zastosowanie mleka w proszku
- Przepisy z mlekiem w proszku
Kto wymyślił mleko w proszku?
Proces wytwarzania mlecznego proszku opracował rosyjski lekarz Osip Kriczewski. W 1802 roku stworzył metodę polegającą na zagęszczaniu, suszeniu i pasteryzacji mleka, która umożliwiła produkcję mleka w proszku. Masową produkcję w 1832 roku rozpoczął rosyjski chemik Mikołaj Dirchoff. Pięć lat później William Newton rozpoczął suszenie mleka w rozgrzanej komorze, a w 1855 roku T.S. Grimwade opatentował proces produkcji mleka w proszku.
Jak produkuje się mleko w proszku?
Produkcja mleka w proszku polega na odparowaniu wody z mleka. Wykorzystuje się do tego pasteryzowane mleko półtłuste lub odtłuszczone. W procesie produkcji powstaje proszek, który po zmieszaniu z wodą zamienia się w mleko.
Mleko w proszku – zalety
W procesie produkcji proszkowane mleko traci wiele cennych składników odżywczych. Nie jest aż tak bogate w substancje prozdrowotne jak tradycyjne mleko w płynie. Czy zatem mleko w proszku jest zdrowe? Mleczny proszek nie jest szkodliwy dla zdrowia. W mleku w proszku znajduje się dużo pełnowartościowego białka, fosforu, magnezu, wapnia oraz witamin B12 i C.
Mleko w proszku jest produktem o długiej dacie przydatności do spożycia. Nie trzeba przechowywać go w chłodniach i lodówkach. Jest także wydajniejsze niż zwykłe mleko.
Mleko w proszku – wady
Mleko w proszku to produkt wysokokaloryczny, ponieważ w jego składzie znajduje się bardzo dużo węglowodanów. Ile kalorii ma mleko w proszku? Porcja o wadze 100 g to prawie 500 kcal, dlatego osoby zmagające się z nadwagą lub przebywające na diecie odchudzającej powinny z niego zrezygnować. W składzie mleka proszkowanego znajduje się oskysterol, czyli utleniona wersja cholesterolu. Według badań może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia. Mleko w proszku może zaburzać przyswajania wapnia i negatywnie działać na kości i zęby.
Zastosowanie mleka w proszku
Mleczy proszek od lat wykorzystuje się w produkcji jogurtów, serków i twarożków. Znajduje się także w składzie lodów, gotowych ciast czy batoników. Mleko w postaci proszku umożliwia zagęszczenie i uzyskanie odpowiedniej konsystencji w danym produkcie.
Mleko w proszku używa się także w domu. W sieci krąży mnóstwo przepisów na ciasta, kremy i masy do ciast z mlekiem w proszku. Mleczny proszek może być dodatkiem do kakao, kawy lub herbaty.
Przepisy z mlekiem w proszku
- Pulchne ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku - prosty przepis na drożdżowe z kruszonką
- Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście - sprawdzony przepis
- Mini pączki w syropie: przepis na pączki z mleka w proszku
- Milky Way: ciasto bez pieczenia. Gotowe w 20 minut!
- Likier chałwowy: przepis na chałwówkę
- Dietetyczna domowa nutella - jak zrobić krem czekoladowo-orzechowy o obniżonej kaloryczności
- Babka makowa z mleczną polewą - proste ciasto na każdą okazję