Likier chałwowy: przepis na chałwówkę

2022-12-28
Likier chałwowy: przepis na chałwówkę
Autor: Shutterstock Miłośnikom chałwy  może przypaść do gusty smak  likieru chałwowego.
łatwy
35 min
4

Likier chałwowy, łatwy do przygotowania, na pewno zasmakuje wielbicielom chałwy i słodkich alkoholi. Chałwówka jest  łatwa do przygotowania, warto więc wypróbować nasz przepis! Smak likieru z chałwy można wzbogacić datkiem wanilii, kakao, czekolady.

Chałwa nie tylko saute - co można zrobić z chałwy?

Chałwa, czyli mieszanina zmiażdżonych ziaren sezamu i syropu cukrowego lub miodu, może być wzbogacona o dodatek wanilii, orzechów lub kakao. Pełna wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest jedną z niewielu słodkości, a których można powiedzieć, że nie są niezdrowe. Miłośnicy chałwy chętnie jadają ją w czystej postaci, nie zawsze wiedząc, że ich ulubiony łakoć nadaje się też do przygotowywania ciast, np sernika chałwowego, kremów do tortów, a także likieru chałwowego. Jeśli kochacie chałwę jak my, koniecznie wypróbujcie przepisy na dania z chałwą w roli głównej. Jeśli zaś za chałwą nie przepadacie, a zostaliście nią na przykład obdarowani, tym bardziej spróbujcie ją jakoś wykorzystać.

SKŁADNIKI

  • 100 g chałwy dobrej jakości
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki mleka w proszku
  •  0,5 litra wódki (lub spirytusu, jeżeli wolicie mocniejsze trunki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko z chałwą umieścić w metalowej misce, którą należy ustawić na garnku z gotująca się wodą.
  • Mieszać mikserem aż chałwa się rozpuści i całość się połączy.
  • Dodać mleko w proszku i miksować, aby jak najlepiej rozprowadzić mleko w proszku.
  • Po zdjęciu masy z gazu przetrzeć ją przez sitko, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  • Gładką masę ostudzić do temperatury pokojowej.
  • Połączyć ją powoli, ciągle miksując z wódką lub spirytusem. Gotowy likier rozlać do butelek i choć jest on gotowy do podania, poczekać około tygodnia, aż nabierze pełniejszego smaku.
Nalewki domowe
Redakcja
więcej