Dietetyczna domowa nutella - jak zrobić krem czekoladowo-orzechowy o obniżonej kaloryczności

2021-01-02
Dietetyczna domowa nutella - jak zrobić krem czekoladowo-orzechowy o obniżonej kaloryczności
Autor: Shutterstock Nutella domowej produkcji nie musi być tak kaloryczna jak ta ze sklepu
łatwy
15 min
4

Podajemy przepis na dietetyczną domową nutellę - krem kakaowo-orzechowy, który będzie słodkim dodatkiem do pieczywa i deserów. Nutella zrobiona samodzielnie smakuje równie wybornie, co oryginalna i jest przy tym mniej tucząca. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na dietetyczną nutellę.

Składniki

7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku

1 łyżka odtłuszczonego kakao

3 łyżki słodziku

0,5 łyżki aromat orzechowy

3 łyżki mleka 0%

1 żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Oddziel żółtko od białka. Białko możesz zamrozić (np. do bezy, omletu).

Wsyp do miski mleko w proszku, kakao i słodzik.

Wlej ok. 8 kropli aromatu orzechowego, żółtko i płynne mleko. Aromat orzechowy dostaniesz w internecie lub w dobrych supermarketach. Ewentualnie można go zastąpić ekstraktem waniliowym.

Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencji. Gdyby masa była za gęsta, dolej mleka. Jeśli jest za rzadka, dodaj według uznania mleka w proszku (nutella uzyska bardziej mleczny smak) lub kakao (nada jej nutkę goryczy).

Krem schłodź w lodówce. Podawaj wedle uznania.

Jedz orzechy na zdrowie!

Polecamy też:

Nutella z daktyli - przepis na zdrowy krem czekoladowy

Lekki mus czekoladowy: przepis na pyszny deser

Niskokaloryczne desery - kilka super propozycji na deser, który można zajadać bez wyrzutów sumienia

Twarożkowa pianka: pyszne i dietetyczne ptasie mleczko z twarogu

Mus cytrynowy: przepis na deser dla odchudzających się!