Dietetyczna domowa nutella - jak zrobić krem czekoladowo-orzechowy o obniżonej kaloryczności
2021-03-31
łatwy
15 min
4
Podajemy przepis na dietetyczną domową nutellę - krem kakaowo-orzechowy, który będzie słodkim dodatkiem do pieczywa i deserów. Nutella zrobiona samodzielnie smakuje równie wybornie, co oryginalna i jest przy tym mniej tucząca. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na dietetyczną nutellę.
Polecamy też:
Nutella z daktyli - przepis na zdrowy krem czekoladowy
Lekki mus czekoladowy: przepis na pyszny deser
Niskokaloryczne desery - kilka super propozycji na deser, który można zajadać bez wyrzutów sumienia
Twarożkowa pianka: pyszne i dietetyczne ptasie mleczko z twarogu
Mus cytrynowy: przepis na deser dla odchudzających się!
SKŁADNIKI
- 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
- 1 łyżka odtłuszczonego kakao
- 3 łyżki słodziku
- 0,5 łyżki aromat orzechowy
- 3 łyżki mleka 0%
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddziel żółtko od białka. Białko możesz zamrozić (np. do bezy, omletu).
- Wsyp do miski mleko w proszku, kakao i słodzik.
- Wlej ok. 8 kropli aromatu orzechowego, żółtko i płynne mleko. Aromat orzechowy dostaniesz w internecie lub w dobrych supermarketach. Ewentualnie można go zastąpić ekstraktem waniliowym.
- Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencji. Gdyby masa była za gęsta, dolej mleka. Jeśli jest za rzadka, dodaj według uznania mleka w proszku (nutella uzyska bardziej mleczny smak) lub kakao (nada jej nutkę goryczy).
- Krem schłodź w lodówce. Podawaj wedle uznania.
Jedz orzechy na zdrowie!