Dietetyczna domowa nutella - jak zrobić krem czekoladowo-orzechowy o obniżonej kaloryczności

Dietetyczna domowa nutella - jak zrobić krem czekoladowo-orzechowy o obniżonej kaloryczności
Autor: Shutterstock Nutella domowej produkcji nie musi być tak kaloryczna jak ta ze sklepu
łatwy
15 min
4

Podajemy przepis na dietetyczną domową nutellę - krem kakaowo-orzechowy, który będzie słodkim dodatkiem do pieczywa i deserów. Nutella zrobiona samodzielnie smakuje równie wybornie, co oryginalna i jest przy tym mniej tucząca. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na dietetyczną nutellę.

Polecamy też:

Nutella z daktyli - przepis na zdrowy krem czekoladowy

Lekki mus czekoladowy: przepis na pyszny deser

Niskokaloryczne desery - kilka super propozycji na deser, który można zajadać bez wyrzutów sumienia

Twarożkowa pianka: pyszne i dietetyczne ptasie mleczko z twarogu

Mus cytrynowy: przepis na deser dla odchudzających się!

 

SKŁADNIKI

  • 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 łyżka odtłuszczonego kakao
  • 3 łyżki słodziku
  • 0,5 łyżki aromat orzechowy
  • 3 łyżki mleka 0%
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddziel żółtko od białka. Białko możesz zamrozić (np. do bezy, omletu).
  • Wsyp do miski mleko w proszku, kakao i słodzik.
  • Wlej ok. 8 kropli aromatu orzechowego, żółtko i płynne mleko. Aromat orzechowy dostaniesz w internecie lub w dobrych supermarketach. Ewentualnie można go zastąpić ekstraktem waniliowym.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencji. Gdyby masa była za gęsta, dolej mleka. Jeśli jest za rzadka, dodaj według uznania mleka w proszku (nutella uzyska bardziej mleczny smak) lub kakao (nada jej nutkę goryczy).
  • Krem schłodź w lodówce. Podawaj wedle uznania.
Jedz orzechy na zdrowie!