Twarożkowa pianka: pyszne i dietetyczne ptasie mleczko z twarogu

Twarożkowa pianka: pyszne i dietetyczne ptasie mleczko z twarogu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Twarożkowa pianka w formie babki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Twarożkowa pianka pyszny i dietetyczny deser z twarogu. Ten rodzaj twarożkowego ptasiego mleczka wylansowała słynna dieta Ducana. Ze względu na niską zawartość kalorii pianka spodoba się szczególnie osobom na diecie odchudzającej.

Składniki

  • 400 g twarożek kremowy lub homogenizowany lub mielony

  • 15 g żelatyny

  • 120 ml mleka

  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • W blenderze zmiksować twarożek z cukrem pudrem na puszystą masę.

  • Żelatynę zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na 10-15 minut.

  • Dodać napęczniałą żelatynę razem z mlekiem do masy twarogowej i ponownie zmiksować.

  • Przelać mieszaninę do silikonowej formy lub foremek i wstawić do lodówki na 2 godziny. Można również przelać do ceramicznych naczynek lub metalowych (wyłożonych folią spożywczą).

  • Podać z konfiturą lub posypane cynamonem.

Ocena: 2,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).