Szybkie ciasto z owocami. Łatwy przepis na obłędne domowe ciasto

ciasto z owocami
Autor: Shutterstock Ciasto z owocami jest proste, szybkie i smakowite.
łatwy
50 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasto z owocami to prosty pomysł na czarujący domowy deser. Przygotowanie ciasta zajmuje kilka chwil i w takim samym tempie znika z deserowych talerzyków. Zobaczcie, jak zrobić pyszne ciasto z owocami. Z tym przepisem upieczecie je już za pierwszym razem.

Jak zrobić ciasto z owocami?

Przygotowanie ciasta z dodatkiem sezonowych owoców jest banalnie proste. Do ubitych białek dodaje się cukier i żółtka, a następnie miesza z mąką pszenną i roztopionym masłem. Tak przygotowanie ciasto należy przelać do formy, a na wierzchu ułożyć ulubione owoce. Większe owoce warto obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto piecze się przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wetknięty w nie patyczek powinien być suchy. Po ostudzeniu i pokrojeniu na porcje ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Jakie owoce wybrać do ciasta?

Do ciasta upieczonego według tego sprawdzonego przepisu można wybrać różne owoce. W lecie warto zrobić je z sezonowymi owocami, takim jak:

Przepis na ciasto z owocami

Recepturę na to wyborne ciasto z dodatkiem owoców można od razu zapisać. To pyszna propozycja na letni deser. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo i szybko, może stać się waszym popisowym słodkim wypiekiem. Przepis jest prosty, czas przygotowania wynosi niecałą godzinę, a lista składników jest krótka. Ciasto smakuje przepysznie i podbije kubki smakowego każdego, kto go spróbuje.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanki cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, wsypa cukier i dodać żółtka.
  • Do ubitych białek stopniowo wsypywać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Surowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce. Obrać i pokroić je na mniejsze kawałki, jeżeli tego wymagają.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem pokroić na porcje. Można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z jabłek - jak zrobić pyszny strudel jabłkowy
Anna Szulc-Górska
więcej