Mini pączki w syropie: przepis na pączki z mleka w proszku
Trochę inne pączki z mleka w proszku, które po usmażeniu macza się w syropie. Wypróbuj ten przepis koniecznie. Te mini pączki nie są pracochłonne. Oryginalnie jest to przepis kuchni indyjskiej, nazywają się GULAB JAMUN, uwielbiają je wszyscy. Macza się je w syropie kardamonowym i posypuje pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi lub migdałami, ale będzie do nich pasował dowolny syrop o twoim ulubionym smaku. Rozpływają się w ustach!
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mleka w proszku (nie w granulkach)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- olej do głębokiego smażenia
- 2 łyżki orzeszków pistacjowych lub płatków migdałowych do posypania
- Syrop:
- 1 - 1,5 szklanki
- 2 szklanki wody
- 4-5 rozgniecionych strąków kardamonu
- kilka kropel wody różanej (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj syrop: rozpuść cukier w wodzie, dodaj rozgnieciony kardamon i gotuj na małym ogniu ok. 10-15 min. Ostudź do temperatury pokojowej, dodaj wodę różaną i zamieszaj.
- Zmieszaj mleko w proszku z proszkiem do pieczenia, mąką, kaszą manną, proszkiem do pieczenia, rozrób z jogurtem. Ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie za bardzo lepkie (reguluj dodając mąkę lub jogurt).
- Utocz małe kulki (nieco mniejsze niż nasze mini pączki).
- W rondlu rozgrzej olej - temperatura oleju ma być nieco niższa niż w przypadku naszych tradycyjnych pączków (ok. 150-160 stopni). Partiami smaż pączki na rumiano ze wszystkich stron.
- Wyjmuj łyżką cedzakową i przekładaj do miseczki z syropem. Pączki przed podaniem powinny się moczyć w syropie ok. 2 godz.
- Pączki przechowujemy w lodówce. Możemy je podawać także na ciepło (podgrzane w mikrofalówce lub piekarniku) np. z lodami, bitą śmietaną itp.