Pancakes z maślanki z sosem karmelowym i owocami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pancakes to pomysł na szybkie i pyszne ciepłe śniadanie. Do przygotowania pancakes nie potrzeba szczególnych umiejętności - udają się każdemu. Choć tradycyjnie podaje się je na słodko, miłośnicy wytrawnych smaków mogą pominąć cukier i przyrządzić je z dodatkiem ziół.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
SKŁADNIKI
- 50 g masła ekstra
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- 3 szklanki maślanki
- olej do natłuszczenia patelni
- ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)
- sos karmelowy:
- 200 ml śmietanki 42%
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek cukru
- 100 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
- Dodać jajka, maślankę i roztopione masło. Całość wymieszać.
- Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni.
- Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto-brązowego koloru.
- Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić do przestygnięcia.
- Gdy temperatura spadnie do ok. 30ºC dodać masło i zmiksować blenderem.
- Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.