Smoothie z awokado i banana [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Maria Brzezińska
smoothie-z-awokado.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przepyszna i zdrowa przekąska.
łatwy
5 min
4

Jak w 3 minuty przyrządzić pyszne smoothie z bananów i awokado? To bardzo proste, wykorzystaj nasz sprawdzony przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 awokado
  • 2 banany
  • kefir, maślanka lub jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przede wszystkim, kup awokado, które już jest miękkie (jeśli kupisz twarde, będziesz mógł go użyć najwcześniej po kilku dniach, istnieje też ryzyko, że po tym czasie zamiast dojrzeć, awokado zwiędnie i się zepsuje). Miękkość sprawdzamy, naciskając oba końce – jeśli one są miękkie, oznacza to, że całe awokado jest już dojrzałe. Jeśli cały owoc jest miękki, ryzykujemy, że wewnątrz niektóre partie będą zepsute.
  • Dojrzałe awokado rozcinamy na pół, pestkujemy, po czym łyżką wyjmujemy miąższ z łupinki (odrzucając brązowe fragmenty – jeśli są takie, znaczy, że awokado jest zepsute w tym miejscu) i przekładamy do dzbanka.
  • Następnie dokładamy banany (wystarczy przełamać na dwa-trzy kawałki) i całość miksujemy blenderem.
  • W rezultacie otrzymamy gęstą pastę, do której dodajemy maślankę, kefir lub jogurt naturalny.
Maria Brzezińska