Te małe owoce to skarbnica zdrowia i sekret młodości. Jedz je cały rok
Pyszne i słodkie morele to zdrowe owoce, które warto wprowadzić do swojego codziennego menu. Sezon na świeże owoce jest krótki i trwa tylko dwa miesiące, ale można je jeść przez cały rok. Sprawdzą się morele suszone. Zobaczcie, jakie mają właściwości i wpływ na zdrowie.
Spis treści
- Skąd pochodzą morele?
- Właściwości suszonych moreli
- Jak kupować suszone morele?
- Ile kalorii mają suszone morele?
- Do czego wykorzystać suszone morele?
Skąd pochodzą morele?
Według badań naukowych morele były uprawiane już 4 tysiące lat przed naszą erą w Chinach. Już wtedy suszono owoce, co sprawiało, że zachowywały swój słodki smak. Właśnie w takiej wersji pojawiły się w Europie. Sprowadzili je kupcy, którzy podróżowali jedwabnym szlakiem.
Właściwości suszonych moreli
Morele w wersji suszonej są nie tylko pyszne. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i witamin. Mają pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu. Do swojej codziennej diety powinny wprowadzić je osoby dojrzałe.
Morele to źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, chronią serce i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Znajduje się w nich sporo witaminy C odpowiedzialnej nie tylko za odporność. Witamina ta bierze udział w produkcji zapewniającego jędrność skóry kolagenu. Dzięki witaminom A i E morele mają pozytywne działanie na oczy. Zawierają także witaminy z grupy B i PP oraz wapń, fosfor, żelazo, potas, miedź oraz mangan. Suszone morele są wskazane w problemach z układem trawiennym i pracą jelit. Przywracają równowagę kwasowo-zasadową i częściowo uzupełniają elektrolity. Dodają energii i wspomagają koncentrację.
Jak kupować suszone morele?
Suszone morele to skarbnica zdrowia. Jednak nie każdy produkt będzie tak samo skuteczny. Najlepiej jest kupować morele suszone, które mają brązowy kolor. Ciemna brawa oznacza, że owoce ususzyły się naturalnie, a w ich składnie nie ma konserwantów. Kolor pomarańczowy oznacza, że owoce zostały wysuszone z dodatkiem dwutlenku siarki oznaczanego jako E-220.
Ile kalorii mają suszone morele?
Suszone morele to dość kaloryczny składnik potraw i zdrowa przekąską. Porcja o wadze 100 g zawiera około 240 kalorii. Taka sama ilość świeżych owoców to zaledwie 50 kalorii. W sezonie, kiedy moreli jest na bazarkach pod dostatkiem, warto zrezygnować z suszonych na rzecz tych świeżych.
Do czego wykorzystać suszone morele?
Suszone morele to pomysł na prostą i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Warto jednak wiedzieć, że świetnie sprawdzą się jako składnik dań wytrawnych, ciast i deserów. Pysznie komponują się z mięsem. Pasują do kurczaka, indyka, kaczki czy schabu. Kilka suszonych moreli można dodać do gulaszu, pilawu czy innych dań jednogarnkowych. Suszone morele warto dodać do sałatek, ponieważ ich słodycz doskonale przełamuje się z ostrymi i wytrawnymi składnikami. To pyszny i zdrowy składnik owsianek, jaglanek, domowego musli czy granoli. Można robić z nich przetwory, na przykład dżemy. Owoce można także dodawać do ciast, słodkich bułeczek czy deserów bez pieczenia.