10 przepisów na przetwory z moreli plus bonus
Morele to rewelacyjne owoce, wyjątkowo smaczne na surowo, ale też idealnie nadające się na przetwory. Morelowe zapasy są aromatyczne i pyszne, tak jakby morele lubiły być zamykane w słoikach. Polecamy więc wykorzystać obfitość moreli i w sezonie przygotować z nich zaprawy na zimę.
Przetwory z moreli - dlaczego warto je robić?
Morele to bardzo zdrowe owoce, a oprócz tego dostarczające wielu wrażeń smakowych. Soczyste i mięsiste owoce nie są bardzo trwałe, dlatego gdy dopisze ich obfitość warto wykorzystać to i zrobić z moreli przetwory na zimę. Ty bardziej, że morele są jakby stworzone do zamykania w słojach i butelkach, a także do suszenia. Idealnie zachowują swój sak i zapach - co nie jest wcale tak oczywiste w przypadku innych owoców. Dojrzałe morele łatwo też przygotować do zaprawiania, mają duże pestki, których łatwo się pozbyć. I surowiec na przetwory jest w mig gotowy.
Polecamy nasze przepisy na słodkie i wytrawne przetwory z moreli, zobacz galerię poniżej
Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść morele!