Zamiast wyrzucać, upiecz drożdżówki w stylu zero waste. Przejrzałe banany to ich główny składnik

bułeczki drożdżowe z przejrzałych bananów
Autor: Shutterstock Nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Upiecz te słodkie i obłędnie puszyste bułeczki drożdżowe.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów? Dobrym rozwiązaniem nie będzie wyrzucenie takich owoców. Istnieje prosty patent, aby przejrzałe banany zyskały nowe życie i się nie zmarnowały. Pyszne słodkie bułeczki drożdżowe z przejrzałych bananów to strzał w dziesiątkę. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe, a smak oczaruje każdy kubek smakowy. Oto łatwy przepis na pyszne domowe drożdżówki z dojrzałych bananów.

Bułeczki drożdżowe z przejrzałych bananów – co jest potrzebne?

Dojrzałych bananów nie trzeba wyrzucać. Łatwo i szybko można przygotować z nich ciasto drożdżowe i upiec domowe słodkie bułeczki. Na liście składników, które potrzebne są, aby zrobić ten pyszny wypiek, znalazły się proste i niedrogie produkty. Są łatwo dostępne przez cały rok. Bułeczki robi się z pięciu głównych składników i szczypty soli. Na liście składników nie ma białego cukru. Cała słodycz pochodzi z dojrzałych bananów.

Jakie więc produkty są niezbędne, aby zrobić puszyste bananowe drożdżówki? Lista składników obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z przejrzałych bananów?

Przepis na domowe bułeczki przygotowane na bazie dojrzałych bananów nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Trzeba jednak pamiętać, że bananowe bułeczki robi się z ciasta drożdżowego, które wymaga czasu, aby wyrosnąć.

Jak więc zrobić te smakowite i idealnie słodkie drożdżówki bananowe? Przepis został podzielony na poszczególne czynności. Dzięki temu przygotowania ciasta na bułeczki jest łatwe i przyjemne.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego z dodatkiem przejrzałych bananów
  • 2. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia na 1 godzinę
  • 3. krok – uformowanie bułeczek bananowych i odstawienie ich do wyrośnięcia na 30 minut
  • 4. krok – upieczenie bułeczek z przejrzałych bananów w piekarniku

Jak podawać bułeczki drożdżowe z przejrzałych bananów?

Doskonałe drożdżówki z dodatkiem bananowego puree są pyszne i smakują każdemu. Przepis warto mieć pod ręką, kiedy nie mamy pomysłu na wykorzystanie nadmiaru bananów. Dzięki niemu przejrzałe banany się nie zmarnują. Powstaną za to pyszne i puszyste domowe drożdżówki, które podbiją każde podniebienie.

Pyszne bułeczki drożdżowe przygotowane z przejrzałych bananów świetnie smakują na śniadanie. Komponują się ze słodkimi dodatkami jak miód, domowe dżemy czy konfitury. Dobrze łączą się z masłem orzechowym i kremem czekoladowym. Bananowe drożdżówki to również pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Zastąpią gotowe słodkości ze sklepu.

Upieczone i ostudzone bułeczki drożdżowe z przejrzałych bananów można dodatkowo udekorować. Sprawdzi się cukier puder lub zmielony słodzik w wersji fit. Pysznym dodatkiem jest także cytrynowy lukier.

SKŁADNIKI

  • 330 g mąki pszennej
  • 2 przejrzałe banany
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną wymieszać z drożdżami i szczyptą soli.
  • Obrane banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na papkę. Wlać masło i wbić jajko. Wymieszać.
  • Stopniowo wysypywać suche składniki i mieszać do połączenia. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 12 równych części.
  • Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
  • Podawać na śniadanie, deser lub jako słodką przekąskę.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej