Kiedy jest sezon, piekę te bułeczki. Drożdżówki z rabarbarem znikają w okamgnieniu

bułeczki drożdżowe z rabarbarem
Autor: Shutterstock Niesamowicie puszyste bułeczki z rabarbarem urzekają smakiem.
łatwy
90 min
6

Dieta wegetariańska

Z czym można zrobić bułeczki drożdżowe? Jeżeli się na tym zastanawiacie, odpowiedź znajdziecie w tym łatwym przepisie. Puszyste bułeczki z rabarbarem i kruszoną to strzał w dziesiątkę. Są pyszne i dosłownie rozpływają się w ustach. Świetnie sprawdzą się na deser lub jako słodka przekąska, która zastąpi gotowe słodkości ze sklepu. Zobaczcie, jak zrobić urzekające smakiem bułeczki drożdżowe z rabarbarem.

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem – składniki

Pyszne i idealnie słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego robi się z prostych i łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakują ze świeżym rabarbarem, który właśnie zaczął pojawiać się na bazarowych straganach. Poza sezonem można wykorzystać mrożony rabarbar.

Co jeszcze jest potrzebne, aby ubiec wyborne drożdżówki? Lista składników jest podzielona na kilka części.

  • składniki do ciasta drożdżowego – mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, masło, jajka, żółtko, szczypta soli
  • składniki do nadzienia – rabarbar, cukier, budynie w proszku, mleko, sok z cytryny
  • składniki do kruszonki – mąka pszenna, masło, cukier
  • dodatkowe składniki – mleko, żółtko

Jak zrobić rabarbar do drożdżówek?

Zanim rabarbar wyląduje w bułeczkach, należy odpowiednio go przygotować. Łodygi należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przekłada się je do rondelka i zasypuje cukrem. Całość podgrzewa się i miesza, aż rabarbar zmięknie. Po ostygnięciu można ułożyć je na bułeczkach drożdżowych i wstawić do piekarnika.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z rabarbarem?

Domowe drożdżówki wypełnione budyniem i kawałkami rabarbaru nie są trudne. Dobrze jest natomiast zarezerwować sobie więcej czasu. To bułeczki z ciasta drożdżowego, które wymaga czasu, aby pięknie wyrosło. Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.

Jak więc upiec pyszne drożdżówki z budyniem i rabarbarem? Postępując według kolejnych kroków, domowe bułeczki udadzą się na medal.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. krok – przygotowanie rabarbaru do bułeczek
  • 3. krok – przygotowanie budyniu
  • 4. krok – przygotowanie kruszonki
  • 5. krok – uformowanie bułeczek i wypełnienie ich budyniem i rabarbarem oraz posypanie kruszonką
  • 6. krok – upieczenie bułeczek drożdżowych z rabarbarem w piekarniku

Ile piec drożdżówki z rabarbarem?

Niesamowicie puszyste bułeczki z dodatkiem rabarbaru i słodkiego budyniu przygotowane według tego prostego i sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C przez 30 minut. W tym czasie bułeczki pięknie wyrosną, a kruszonka apetycznie się zarumieni.

SKŁADNIKI

  • Ciasto drożdżowe:
  • 600 g mąki pszennej
  • 280 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 30 g drożdży świeżych
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

  • Nadzienie:
  • 600 ml mleka
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 70 g roztopionego masła

  • dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mleka wyspać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Do miski przesypać mąkę, cukier i sól. Wlać zaczyn drożdżowy, wbić jajko i dodać żółtko oraz masło. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, wyspać cukier i wlać sok z cytryny. Podgrzewać, aż rabarbar stanie się miękki. Rondelek zestawić z ognia.
  • Proszek budyniowy wymieszać z połową mleka. Pozostałe mleko przelać do małego garnka i zagotować. Wlać rozrobiony budyń i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować kulkę, a następnie spłaszczyć ją i na środku zrobić wgłębienie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Do każdego wgłębienia nałożyć porcje budyniu i rabarbaru. Bułeczki posmarować mlekiem wymieszanym z żółtkiem i posypać kruszonką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szulc-Górska
więcej