Kruche minutki z dżemem. Pyszne ciasteczka do zrobienia w minutkę
Dieta wegetariańska
Minutki to pyszne małe rożki z kruchego ciasta wypełnione słodkim dżemem. Trudno powiedzieć, skąd wzięły swoją oryginalną nazwę. Prawdopodobnie pochodzi ona od czasu przygotowania. Minutki robi się błyskawicznie z kilku produktów. Wystarczy tylko pół godziny, aby je przygotować i upiec w piekarniku. Zobaczcie, jak zrobić doskonałe kruche ciasteczka z dżemem o wdzięcznej nazwie minutki.
Z czego zrobić ciasteczka minutki?
Pyszne ciasteczka minutki robi się z kruchego ciasta oraz owocowego dżemu. Na liście składników znalazło się w sumie osiem produktów, które są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Część z nich zawsze jest w domu.
W środku ciasteczek kryje się słodki owocowy dżem. Można użyć dżemu w każdym smaku. Minutki pysznie smakują nadziane dżemem truskawkowym, morelowym czy z czarnej porzeczki. Sprawdzi się też dżem malinowy lub brzoskwiniowy. Kruche ciasteczka świetnie smakują z powidłami śliwkowymi.
Co jest potrzebne, aby upiec blachę doskonałych ciasteczek minutek? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- mąka pszenna
- masło
- śmietana
- cukier
- jajko
- szczypta soli
- dżem
Jak zrobić ciasteczka minutki?
Przepis na wyborne ciasteczka minutki wypełnione dżemem jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zajmuje tylko kilka minutek. Ciasta nie trzeba chłodzić. Rozwałkowuje się je od razu po wyrobieniu i nadziewa dżemem, a następnie wstawia do gorącego piekarnika.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasteczka minutki? Postępując według tego prostego przepisu, wyśmienite i doskonale kruche ciasteczka z dżemem wyjdą już za pierwszym razem.
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta
- 2. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta
- 3. krok – nałożenie dżemu i zlepienie ciasteczek
- 4. krok – upieczenie ciasteczek minutek w piekarniku
Jak podawać ciasteczka minutki?
Ciasteczka minutki to wyborny deser na każdą okazję. Pysznie smakują jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzą się przez cały rok i będą smakować niezależnie od okazji. Minutki to również pomysł na słodką przekąskę. Świetnie zastąpią gotowe ciastka z cukierni i słodkości ze sklepu.
Przed pieczeniem ciasteczka minutki z dżemem można dodatkowo oprószyć grubym cukrem lub posypać migdałową kruszonką. Po upieczeniu i ostygnięciu można skropić je lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
Źródło: www.babcineprzepisy.pl
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 100 g kwaśniej śmietany
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- dżem truskawkowy, morelowy lub z czarnej porzeczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Energicznie zagnieść do połączenia składników. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Do miski wbić jajko i wsypać cukier, sodę oraz szczyptę soli. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Mieszankę dodać do ciasta i dokładnie wyrobić, aż stanie gładkie i jednolite.
- Ciasto podzielić na dwie części. Obie części rozwałkować na kwadrat. Następnie pokroić na mniejsze kwadraty o boku około 6 cm.
- Na środek każdego kwadratowego kawałka nałożyć porcję dżemu. Złączyć przeciwległe końce i zlepić.
- Ciasteczka ułożyć w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser, do kawy i jako słodką przekąskę.