Kruche minutki z dżemem. Pyszne ciasteczka do zrobienia w minutkę

ciasteczka minutki
Autor: Shutterstock Połącz kruche ciasto z ulubionym dżemem. Ciasteczka minutki smakują bajecznie.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Minutki to pyszne małe rożki z kruchego ciasta wypełnione słodkim dżemem. Trudno powiedzieć, skąd wzięły swoją oryginalną nazwę. Prawdopodobnie pochodzi ona od czasu przygotowania. Minutki robi się błyskawicznie z kilku produktów. Wystarczy tylko pół godziny, aby je przygotować i upiec w piekarniku. Zobaczcie, jak zrobić doskonałe kruche ciasteczka z dżemem o wdzięcznej nazwie minutki.

Z czego zrobić ciasteczka minutki?

Pyszne ciasteczka minutki robi się z kruchego ciasta oraz owocowego dżemu. Na liście składników znalazło się w sumie osiem produktów, które są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Część z nich zawsze jest w domu.

W środku ciasteczek kryje się słodki owocowy dżem. Można użyć dżemu w każdym smaku. Minutki pysznie smakują nadziane dżemem truskawkowym, morelowym czy z czarnej porzeczki. Sprawdzi się też dżem malinowy lub brzoskwiniowy. Kruche ciasteczka świetnie smakują z powidłami śliwkowymi.

Co jest potrzebne, aby upiec blachę doskonałych ciasteczek minutek? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • masło
  • śmietana
  • cukier
  • jajko
  • szczypta soli
  • dżem

Jak zrobić ciasteczka minutki?

Przepis na wyborne ciasteczka minutki wypełnione dżemem jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zajmuje tylko kilka minutek. Ciasta nie trzeba chłodzić. Rozwałkowuje się je od razu po wyrobieniu i nadziewa dżemem, a następnie wstawia do gorącego piekarnika.

Jak więc upiec pyszne domowe ciasteczka minutki? Postępując według tego prostego przepisu, wyśmienite i doskonale kruche ciasteczka z dżemem wyjdą już za pierwszym razem.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta
  • 2. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta
  • 3. krok – nałożenie dżemu i zlepienie ciasteczek
  • 4. krok – upieczenie ciasteczek minutek w piekarniku

Jak podawać ciasteczka minutki?

Ciasteczka minutki to wyborny deser na każdą okazję. Pysznie smakują jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzą się przez cały rok i będą smakować niezależnie od okazji. Minutki to również pomysł na słodką przekąskę. Świetnie zastąpią gotowe ciastka z cukierni i słodkości ze sklepu.

Przed pieczeniem ciasteczka minutki z dżemem można dodatkowo oprószyć grubym cukrem lub posypać migdałową kruszonką. Po upieczeniu i ostygnięciu można skropić je lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.

Źródło: www.babcineprzepisy.pl

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 100 g kwaśniej śmietany
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy, morelowy lub z czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Energicznie zagnieść do połączenia składników. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  • Do miski wbić jajko i wsypać cukier, sodę oraz szczyptę soli. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
  • Mieszankę dodać do ciasta i dokładnie wyrobić, aż stanie gładkie i jednolite.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Obie części rozwałkować na kwadrat. Następnie pokroić na mniejsze kwadraty o boku około 6 cm.
  • Na środek każdego kwadratowego kawałka nałożyć porcję dżemu. Złączyć przeciwległe końce i zlepić.
  • Ciasteczka ułożyć w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser, do kawy i jako słodką przekąskę.
Dżem z borówki amerykańskiej.
Anna Szulc-Górska
więcej