Obłędne ciasteczka maślane z marmoladą. Genialny przepis z dawnych lat
Dieta wegetariańska
Ciasteczka maślane z dodatkiem marmolady bez problemu można kupić w sklepie. Warto jednak zrobić je samodzielnie w domu. Przepis na domowe ciasteczka maślane ze słodką marmoladą jest bardzo łatwy, a ich smakiem można rozkoszować się już po półgodzinie. Poznajcie łatwy, szybki i sprawdzony przepis na obłędne maślane ciasteczka z marmoladą, które zachwycą pod każdym względem.
Z czego zrobić ciasteczka maślane z marmoladą?
Do przygotowania ciasta maślanego, z którego formuje się pyszne kruche ciasteczka, wykorzystuje się łatwo dostępne produkty. Są w sklepach przez cały rok, dlatego ciasteczka można piec, kiedy tylko przyjdzie ochota na coś pysznego, kruchego i słodkiego. Do przygotowania ciasteczek potrzebnych jest sześć produktów oraz marmolada.
Aby upiec małe ciasteczka maślane z marmoladą, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- mąka pszenna
- masło
- żółtka jaj
- cukier puder
- skrobia ziemniaczana
- ekstrakt waniliowy
- marmolada
Jak zrobić ciasteczka maślane z marmoladą?
Przepis na domowe i idealnie kruche ciasteczka doskonale odpowiada na pytanie, co upiec z marmoladą. Ciasteczka z marmoladą przygotowuje się w kilku prostych krokach, które nie wymagają wielu godzin w kuchni. Zrobienie ciasta, uformowanie ciasteczek i upieczenie ich w piekarniku to tylko półgodziny. Przyda się mikser, rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki, blacha i papier do pieczenia. Z podanych w przepisie proporcji upieczecie sto małych i słodkich ciasteczek z marmoladą.
Przepis na pyszne ciasteczka maślane został podzielony na poszczególne kroki. Dzięki temu przygotowanie i upieczenie ciasteczek jest bardzo łatwe i nie pochłania czasu.
- 1. krok – przygotowanie ciasta
- 2. krok – uformowanie ciasteczek maślanych za pomocą rękawa cukierniczego i udekorowanie ich marmoladą
- 3. krok – upieczenie ciasteczek z marmoladą w piekarniku
Jaka marmolada do ciastek?
Obowiązkowym składnikiem i dekoracją ciasteczek maślanych jest marmolada. To właśnie ona sprawia, że ciasteczka prezentują się efektownie i pysznie smakują. Jaki smak marmolady jest najlepszy do ciasteczek maślanych? Wszystko zależy do gustu. Sprawdzi się marmolada truskawkowa lub różana. Ciasteczka pysznie smakują z dodatkiem marmolady z czarnej porzeczki, rabarbaru lub pomarańczy.
Jak przechowywać kruche ciasteczka z marmoladą?
Słodkie ciasteczka maślane udekorowane marmoladą należy przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku lub metalowej puszcze. Ten prosty zabieg sprawi, że wilgoć nie będzie dostawać się do środka pudełka, a ciasteczka z marmoladą pozostaną kruche i przepyszne. Wnętrze można dodatkowo wyłożyć serwetkami lub ręcznikiem papierowym.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
dodatkowo:- marmolada lub dżem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło utrzeć na jasny puch. Cały czas ucierając, stopniowo wsypywać cukier i dodawać po 1 żółtku. Wlać ekstrakt waniliowy. Ucierać do połączenia składników.
- Wsypać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wymieszać, a następnie zmiksować na niskich obrotach.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
- Porcje ciasta wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Na środek każdego ciasteczka nałożyć odrobinę marmolady lub dżemu.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż ciasteczka zaczną się rumienić.
- Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.