Najpyszniejsze kruche ciasteczka - maślane i chrupiące

Dieta wegetariańska
Kruche ciasteczka z tego przepisu zachwycają maślanym smakiem i wyjątkowym aromatem. I po prosu rozpływają się w ustach! Proste w przygotowaniu, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, świetnie się przechowują – choć trudno im się oprzeć, więc warto od razu zrobić podwójną porcję. To idealny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty albo słodka przekąska na poprawę humoru.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Aby ciasto kruche było naprawdę kruche, a przy tym delikatne i pyszne, w czasie przygotowywania powinno być jak najkrócej wyrabiane ręcznie. Dlatego należy je jak najdłużej siekać nożem, a dopiero w ostatnim etapie zagnieść ręcznie.
Można również bardzo zimne masło zetrzeć do mąki na tarce z dużymi oczkami. Wtedy łatwiej będzie "wsiekać" masło nożem. Składniki należy połączyć w elastyczne ciasto szybko i energicznie, aby miały jak najmniej kontaktu z ciepłymi dłońmi. Każde ciasto kruche, po zagnieceniu, a przed pieczeniem, należy powtórnie schłodzić. Najkrócej przez pół godziny, ale na pewno noc lub doba w lodówce poprawi jeszcze kruchość ciasteczek
Jak przechowywać kruche ciasteczka?
Kruche ciasteczka maślane można upiec nawet dwa tygodnie przed świętami - nadają się bowiem doskonale do dłuższego przechowywania. Aby zachowały chrupiącą kruchość, po wystudzeniu należy je włożyć do szczelnie zamykanych pojemników - metalowych puszek lub słoików. Takie zapasy warto przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.
Polecamy też inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasteczka:
Ciasteczko na weekend - 20 przepisów na pyszne i bardzo łatwe ciastka do popołudniowej herbatki
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3–4 żółtka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło posiekać z mąką na piasek, wsypać cukier puder, wymieszać, dodać żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię, włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Następnie rozwałkować na grubość 3–4 mm i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przed upieczeniem można je posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze lub posypać orzechami (migdałami, makiem, sezamem, wiórkami kokosowymi itp.).
- Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C, aż będą miały złoty kolor.