Najpyszniejsze kruche ciasteczka - maślane i chrupiące

2021-12-20
Najpyszniejsze kruche ciasteczka - maślane i chrupiące
Autor: Shutterstock Kruche ciasteczka wg tego przepisu są naprawdę przepyszne
łatwy
25 min
4

Kruche ciasteczka przygotowane według tego przepisu są naprawdę kruche, mają maślany smak i niezrównany zapach. Proste do przygotowania, uwielbiane przez dzieci i dorosłych, doskonale się przechowują. Ale jeśli chcecie mieć co przechowywać - przygotujcie od razu  podwójną porcję tych pyszności. To idealna przegryzka do popołudniowej kawy lub herbaty lub słodka przekąska na pocieszenie.

Kruche ciasteczka

Aby ciasto kruche było naprawdę kruche, a przy tym delikatne i pyszne, w czasie przygotowywania powinno mieć jak najkrótszy czas wyrabiania ręcznego. Dlatego należy je jak najdłużej siekać nożem, a dopiero w ostatnim etapie zagnieść ręcznie. Składniki należy połączyć w elastyczne ciasto szybko i energicznie, aby miały jak najmniej kontaktu z ciepłymi dłońmi. 

Polecamy też inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasteczka:

Ciasteczko na weekend - 20 przepisów na pyszne i bardzo łatwe ciastka do popołudniowej herbatki

Sekrety kruchego ciasta. TUTAJ!

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3–4 żółtka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło posiekać z mąką na piasek, wsypać cukier puder, wymieszać, dodać żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię, włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • Następnie rozwałkować na grubość 3–4 mm i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przed upieczeniem można je posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze lub posypać orzechami (migdałami, makiem, sezamem, wiórkami kokosowymi itp.).
  • Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C, aż będą miały złoty kolor.
Jak zrobić kruche ciasteczka?