Migdałowa kruszonka. Zamieni zwykle ciasto w kulinarne dzieło sztuki

migdałowa kruszonka
Autor: Shutterstock Migdałowa kruszonka to perfekcyjne zwieńczenie ciast i słodkich wypieków.
łatwy
20 min
1

Dieta wegetariańska

Kruszonka to uniwersalny dodatek do ciast i słodkich wypieków. Tradycyjny przepis można odłożyć na bok. Internet właśnie podbija migdałowa kruszonka, która ma niesamowity aromat. Kruszonka z dodatkiem płatków migdałowych odmieni niejeden słodki wypiek i nada mu obłędnego smaku. Oto przepis na migdałową kruszonkę.

Jak zrobić migdałową kruszonkę?

Przyrządzenie kruszonki w tej aromatycznej wersji jest proste. Mąkę pszenną należy przesiać, a następnie wymieszać ją z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i płatkami migdałowymi. Do wymieszanych składników dodaje się roztopione wcześniej masło i miesza. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Gotową migdałową kruszonkę warto wstawić na kwadrans do lodówki. Po tym czasie można już ją wykorzystać.

Jak wykorzystać migdałową kruszonkę?

Migdałową kruszonką można zastąpić tę tradycyjną. To łatwy przepis na podkręcenie smaku wielu różnych domowych wypieków. Migdałowa kruszonka świetnie sprawdzi się w ciastach drożdżowych. Można posypać nią słodkie drożdżówki z budyniem czy serem. Idealnie łączy się z owocami. Będzie doskonałym zwieńczeniem biszkoptów czy ciast jogurtowych z owocami. Kruszonką z płatkami migdałowymi można posypać sernik lub ciasto kruche. Świetnie będą smakować zapiekane owoce z migdałową kruszonką, czyli crumble.

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukry z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki wsypać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i płatki migdałowe. Wymieszać.
  • Wlać roztopione masło i wymieszać łyżką, aż mieszanka będzie miała konsystencję mokrego piasku.
  • Wstawić do lodówki na 15 minut.
  • Używać do ciast i słodkich wypieków.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Szulc-Górska
więcej