Topielec - najlepsze ciasto drożdżowe babci Krysi!

Topielec - najlepsze ciasto drożdżowe babci Krysi!
Autor: Shutterstock To ciasto udaje się nawet tym, którzy za pieczeniem nie przepadają
łatwy
30 min
8

Babcia Krysia nie przepadała ze pieczeniem ciast, była specjalistką od przygotowania mięs. Ale jej ciasto drożdżowe nie miało sobie równych. Pachnące, posypane kruszonką i doskonałe - zarówno jeszcze ciepłe, jak i później. Babcia Krysia przyznała mi się kiedyś, że gdyby nie ten przepis, w życiu by drożdżowego nie piekła! Topielec to przepis dla tych, którzy boją się ciast na drożdżach albo nie przepadają za pieczeniem ciast, jednak czasem muszą.

SKŁADNIKI

  • 750 g mąki pszennej
  • 4 jaja i 1 żółtko
  • 100 g świeżych drożdży
  • 200 g masła
  • 250 ml mleka
  • 170 g cukru pudru
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • opcjonalnie: pół szklanki rodzynek
  • kruszonka:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 125 g roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, należy więc odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki
  • Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
  • Do lekko podgrzanego mleka dodać 1 łyżeczkę cukru oraz rozkruszone świeże drożdże. Dokładnie wymieszać, aby drożdże rozpuściły się w mleku. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Do misy miksera wlać mleko z drożdżami, wsypać przesianą mąkę, dodać jaja i żółtko oraz rozpuszczone masło. Wszystko wyrabiać mieszadłem hakowym przez 4-5 minut.
  • Do dużej miski, do 2/3 wysokości, wlać zimną, wręcz lodowatą wodę. Ciasto wyjąć z miksera i wrzucić do wody. Ciasto najpierw opadnie na dno a później wypłynie. Powinno się moczyć w wodzie 10-15 minut - czasem wypływa już po kilku minutach, a czasem dopiero po 10-12, dużo zależy od drożdży.
  • Przygotować kruszonkę - rozpuścić masło, dodać do niego cukier i cukier z prawdziwą wanilią, a następnie mąkę. Wszystko wymieszać widelcem.
  • Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Po wypłynięciu ciasta przełożyć je powrotem do miski, dodać cukier puder i rodzynki. Ręcznie wyrobić ciasto raz jeszcze - do połączenia się go z dodatkami.
  • Piekarnik rozgrzać do 50 stopni C. Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu rozrzucić kruszonkę. Piec około 10 minut w temperaturze 50 st C, a następnie zwiększyć temperaturę do 175 st C i piec jeszcze 40-45 minut.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej