Topielec - najlepsze ciasto drożdżowe babci Krysi!
2022-01-20
łatwy
30 min
8
Babcia Krysia nie przepadała ze pieczeniem ciast, była specjalistką od przygotowania mięs. Ale jej ciasto drożdżowe nie miało sobie równych. Pachnące, posypane kruszonką i doskonałe - zarówno jeszcze ciepłe, jak i później. Babcia Krysia przyznała mi się kiedyś, że gdyby nie ten przepis, w życiu by drożdżowego nie piekła! Topielec to przepis dla tych, którzy boją się ciast na drożdżach albo nie przepadają za pieczeniem ciast, jednak czasem muszą.
SKŁADNIKI
- 750 g mąki pszennej
- 4 jaja i 1 żółtko
- 100 g świeżych drożdży
- 200 g masła
- 250 ml mleka
- 170 g cukru pudru
- 16 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie: pół szklanki rodzynek
- kruszonka:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 16 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 125 g roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, należy więc odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki
- Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
- Do lekko podgrzanego mleka dodać 1 łyżeczkę cukru oraz rozkruszone świeże drożdże. Dokładnie wymieszać, aby drożdże rozpuściły się w mleku. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Do misy miksera wlać mleko z drożdżami, wsypać przesianą mąkę, dodać jaja i żółtko oraz rozpuszczone masło. Wszystko wyrabiać mieszadłem hakowym przez 4-5 minut.
- Do dużej miski, do 2/3 wysokości, wlać zimną, wręcz lodowatą wodę. Ciasto wyjąć z miksera i wrzucić do wody. Ciasto najpierw opadnie na dno a później wypłynie. Powinno się moczyć w wodzie 10-15 minut - czasem wypływa już po kilku minutach, a czasem dopiero po 10-12, dużo zależy od drożdży.
- Przygotować kruszonkę - rozpuścić masło, dodać do niego cukier i cukier z prawdziwą wanilią, a następnie mąkę. Wszystko wymieszać widelcem.
- Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Po wypłynięciu ciasta przełożyć je powrotem do miski, dodać cukier puder i rodzynki. Ręcznie wyrobić ciasto raz jeszcze - do połączenia się go z dodatkami.
- Piekarnik rozgrzać do 50 stopni C. Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu rozrzucić kruszonkę. Piec około 10 minut w temperaturze 50 st C, a następnie zwiększyć temperaturę do 175 st C i piec jeszcze 40-45 minut.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego