Crumble: co to za deser i jak go zrobić? [przepis+WIDEO]
Crumble to deser, na punkcie którego oszaleli Anglicy. I nie ma co się dziwić – już na sam widok owoców z kruszonką leci ślinka. Jak zrobić crumble, idealny deser na jesienne i zimowe wieczory? Podajemy dokładny przepis krok po kroku.
Spis treści
Crumble to fantastyczny i bardzo prosty w przygotowaniu deser, który podbił podniebienia Europejczyków - zwłaszcza Brytyjczyków. Polega na upieczeniu owoców (najlepiej sezonowych) z warstwą kruszonki na wierzchu. Jest prosty, szybki, apetycznie wygląda i bosko smakuje!
Crumble: skąd ten pomysł?
Mówi się, że najlepsze pomysły powstają przez przypadek. I tak też było z crumble, deserem, który wymyślono w czasie II wojny światowej w Wielkiej Brytanii. Ponieważ ze względu na brak składników spożywczych ludzie nie mogli wtedy piec ciast ani tart, wymyślili prostszy przepis, który miał udawać prawdziwe ciasto. Jak się okazało, udało im się to tak skutecznie, że crumble na stałe zagościło na brytyjskich stołach!
Crumble: jak zrobić?
Crumble składa się z dwóch elementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru nadają się wszystkie owoce – jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, truskawki... Tylko od naszej fantazji zależy, co wybierzemy. Jesienią i zimą jednak najlepiej smakuje crumble ze śliwkami lub jabłkami z cynamonem.
Aby zrobić crumble, potrzebujemy ulubionych owoców (np. 2 jabłkek i 10 śliwek) oraz składników na kruszonkę: 100 g mąki, 100 g cukru, 1 opakowania cukru waniliowego, 1 łyżeczki cynamonu, szczypty imbiru oraz 100 g zimnego masła.
Owoce drylujemy i kroimy na części. Układamy na dnie naczynia. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i zagniatamy, aby uzyskać konsystencję kruszonki. Przygotowanym ciastem posypujemy owoce i pieczemy wszystko w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.